Hoe je producten simpeler beter en goedkoper maakt3

Het herontwerpen van producten, zodat ze wél gerecycled kunnen worden, dat doet DSM-Niaga. Met succes werkten ze aan een circulair tapijt: het product is simpeler, beter en goedkoper geworden. Voor de bijzondere manier waarop het bedrijf onderneemt werd het genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

Tapijt bestaat meestal uit zo’n tien verschillende materialen. Dat moet anders, vonden twee ondernemers uit de tapijtindustrie. De ondernemers van Niaga, een anagram van Again, bedachten een technologie om tapijt van slechts twee materialen te maken. En DSM leverde het laatste puzzelstuk: een lijm die gecontroleerd weer los kan laten, zodat de twee materialen in hun pure vorm gerecycled kunnen worden naar een nieuw tapijt. Zo startte in 2014 de joint venture DSM-Niaga.

Hoe je producten simpeler beter en goedkoper maakt

Lijm die weer loslaat

Lukas Hoex is manager strategische groei van DSM-Niaga: ‘Bij het ontwikkelen van lijm was altijd het uitgangspunt dat materialen zo stevig en zo lang mogelijk aan elkaar moesten blijven kleven. Het mag niet loslaten, ook niet als de zon erop schijnt of als het nat wordt bijvoorbeeld. En toen kwam Niaga bij DSM: kunnen jullie een lijm ontwikkelen die juist wél loslaat, maar alleen als je het wilt? Dat is gelukt. Als de lijm wordt blootgesteld aan een bepaalde frequentie dan laat het weer los. Het is gelukt om een tapijt te ontwikkelen dat recyclebaar is naar hetzelfde product, zonder materiaal- en kwaliteitsverlies. Zo kunnen we een aanzienlijke bijdrage leveren aan het beperken van de afvalhoop, want in Europa wordt slechts drie procent van het tapijt gerecycled.’

DSM-Niaga ontdekte veel meer voordelen dan alleen afvalreductie. Het productieproces bleek negentig procent minder energie te gebruiken, veiliger en gezonder te zijn voor werknemers en er wordt geen water meer gebruikt. Bovendien is het eindproduct lichter, bevat het geen vluchtige (en ongezonde) gassen meer, is het brandveiliger en makkelijker schoon te maken.

Hoe je producten simpeler beter en goedkoper maakt4

Designfilosofie

Bij het herontwerpen van producten staat bij DSM-Niaga altijd dezelfde filosofie centraal: gebruik zo min mogelijk verschillende materialen. Bovendien moeten dit bekende en gezonde materialen zijn. En zorg voor ontkoppelbare verbindingen tussen verschillende materialen. Het doel is om een volledig circulair product te maken, zonder verlies van kwaliteit en volume. Dit alles op een economisch rendabele manier.

Josse Kunst, general manager van DSM-Niaga: ‘Wij starten met een blanco pagina, zonder vast te zitten aan historische keuzes. Dat is spannend, want de kans is groot dat je op nieuwe productiemethoden uitkomt. Soms betekent dat bijvoorbeeld de aanschaf van nieuwe machines of het introduceren van een nieuw businessmodel.’

Wij starten met een blanco pagina, zonder vast te zitten aan historische keuzes.

Josse Kunst

Toekomst

DSM-Niaga heeft veel werk aan het overtuigen van de tapijtindustrie dat het tijd is om de huidige technologie te vervangen, ook al is het productieproces niet duurder geworden. ‘Als je al vijftig jaar dezelfde methode gebruikt, dan is de hele organisatie daarop ingericht. Het is een grote verandering die niet altijd gemakkelijk is,’ aldus Kunst.

Ondertussen werkt DSM-Niaga verder aan andere producten, zoals een volledig recyclebaar matras. Dat wordt ontwikkeld samen met beddenproducent Auping. Ook wordt gewerkt aan circulaire meubelpanelen met ECOR. Kunst: ‘ECOR maakt panelen van cellulose afvalstromen, zonder toevoegingen te gebruiken. Zo gaan we stap voor stap industrieën langs die afval-intensief zijn en bieden een schaalbare productiemethode aan van gezondere, volledig recyclebare producten. Er wordt geen concessie gedaan op kwaliteit en prijs.’

Over de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. De Koning Willem I Stichting wil hiermee het belang van goed en gezond ondernemerschap benadrukken en aandacht geven aan positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. Daarnaast vormt de prijs een beloning voor durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.

DSM-Niaga is een van de twaalf genomineerden die op 3 april bekend werden gemaakt. Op 19 april bleven Eosta, Omrin en Auping over als finalisten. De winnaar wordt op 28 mei in Green Capital Nijmegen gekozen. Meer informatie hierover is te vinden op kw1prijs.nl.

Deel dit artikel op social media