220202 KVK 11
Vodde

Grown.bio laat piepschuim groeien uit de wortels van paddenstoelen op een ondergrond van landbouwafval. Een duurzame, veelbelovende innovatie die niet onopgemerkt is gebleven. Het bedrijf staat op de eerste plaats in de zestiende KVK Innovatie Top 100. Bij de bekendmaking van deze innovatielijst was er ook aandacht voor ondernemers die tijdens de coronacrisis succesvol een innovatief product op de markt hebben gebracht. Hiervoor is de KVK Impact Award in het leven geroepen. De jonge sokkenfabrikant Vodde, die oud textiel een nieuw leven geeft, werd uitgeroepen tot winnaar.

Lijstaanvoerder Grown.bio doet piepschuim in de ban

In oktober kon je op Duurzaamheid.nl al kennismaken met Grown.bio. Het bedrijf biedt een duurzaam alternatief voor piepschuim, dat de verpakkingswereld wel eens voorgoed zou kunnen veranderen. De basis van dit alles is mycelium. Dit wortelnetwerk van paddenstoelen groeit op nagenoeg elke ondergrond. Grown.bio combineert het met landbouwafval. In mallen groeien de mycelium en de landbouwvezels aan elkaar. Na vijf dagen is het goed doorgegroeid en kan het drogen om vervolgens te worden nabehandeld. Het resultaat is een stevige vorm, die schokabsorberend, licht, waterwerend en brandveilig is.

Biologische technologie is de krachtigste technologie waarover wij beschikken en in de juiste vorm kunnen wij deze gebruiken om hier op aarde in harmonie te leven.

Ruud Koornstra, juryvoorzitter

Het product van Grown.bio is composteerbaar. Dat maakt myceliumcomposieten tot het groenst mogelijke verpakkingsmateriaal. Het materiaal is eindeloos beschikbaar, bevat geen giftige stoffen en komt niet van olie-afhankelijke bronnen. Nu richt Grown.bio zich vooral op verpakkingsmateriaal, maar het kan ook toegepast worden in gebouwen, interieurs en de bouwsector. Het materiaal kan drijven, dus het is zelfs geschikt om er een surfplank van te maken.

Grown Bio 5
Grown Bio 1
Grown Bio 4

KVK Impact Award 2022 voor Vodde

Ook over de winnaar van de KVK Impact Award kon je eerder al op Duurzaamheid.nl lezen. In augustus deelden we het verhaal van het Tilburgse Vodde. Deze sokkenfabrikant geeft oud textiel - vodden dus - een nieuw leven, door er allerlei soorten kwaliteitssokken van te maken. Oprichter Patrick Welp vertelt er in dit artikel gepassioneerd over.

Het businessmodel van Vodde is uniek en niet eenvoudig. Het werken met gerecyclede garens van textielafval blijkt in de praktijk een behoorlijke uitdaging. De vezels zijn korter en daardoor kwetsbaarder. De eerste sokken die uit de machines rolden, waren te klein en gingen pillen. Door aanpassingen in de constructie is het gelukt om een goed gebruiksproduct te maken, waardoor nu een brede collectie wordt aangeboden.

Shoot Vodde 03 05 2021 Roos Pierson 16
Sok foto
Shoot Vodde 03 05 2021 Roos Pierson 12

Succesvolle innovaties in de spotlight

De KVK publiceert jaarlijks een ranglijst met honderd concrete innovaties in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf: de KVK Innovatie Top 100. De winnaar mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van het land noemen.

De KVK Innovatie Top 100 geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de creatieve sector (23 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie (13) en de zorgsector (13). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de samenleving en branche, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Voor de KVK Impact Award werden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf gekozen die tijdens de coronacrisis een product of dienst op de markt hebben gebracht. Een landelijke jury beoordeelde alle inschrijvingen. Ook bekeek de jury de websites van de ondernemingen en deed onderzoek. De KVK Impact Award 2021 is een onderdeel van de KVK Innovatie Top 100.

Deel dit artikel op social media