ITGWO022 Festval afvalisgrandstof overdag Ole Zumpolle 1230461
foto: Ole Zumpolle

Een fijne sfeer, goede muziek en een lekker zonnetje, het festivalseizoen is weer van start! Deze evenementen worden niet snel geassocieerd met duurzaamheid, maar een aantal aanjagers laat zien dat het ook anders kan. Wat als we deze tijdelijke mini-steden nou eens zien als snelkookpan om mooie duurzame initiatieven uit te testen in de weerbarstige praktijk? We spreken erover met Tijl Couzij die precies dit doet met Lab Vlieland. Hij ziet (onder andere) het festival Into the Great Wide Open als aanjager voor de circulaire en klimaatneutrale transitie.

Proeftuin voor innovatie

Into The Great Wide Open (ITGWO), dat jaarlijks op Vlieland wordt gehouden, streeft ernaar om een volledig circulair en klimaatpositief festival te worden. De organisatie streeft niet alleen naar klimaatneutrale toekomstige edities, maar probeert ook de uitstoot van eerdere edities op te ruimen met behulp van stabiele natuurlijke koolstofopslag. Lab Vlieland ontwikkelt het duurzaamheidsprogramma op en om het festival, en zet elk jaar het festival in als proeftuin voor duurzame innovaties en experimenten. De kennis en kunde die hieruit voortvloeien worden waar mogelijk gedeeld met de rest van de wereld.

Bij de editie van 2022 werden al grote stappen genomen. Zo ging het festival volledig over op herbruikbaar servies (waarmee zo’n 360.000 disposables werden bespaard), ging de hoeveelheid restafval naar 138 gram per bezoeker per dag (minder dan wanneer je thuisblijft) en werden alle reis- en transportemissies van de crew, artiesten, bezoekers en het materiaal, nog eens met zo’n 20 procent teruggedrongen. Bovendien werd de ‘nog niet te voorkomen restuitstoot’ gecompenseerd met het ‘Goede Reis-toeslag’-budget.

ITGWO22 Bar Bitter Real Alice Angelini
foto: Alice Angelini

Het is leuk om een festival te verduurzamen, maar het is nog veel toffer om de potentie die zo’n festival heeft als mini-stad te gebruiken om die grotere transitie aan te jagen. Om dingen te testen, om markt voor duurzame alternatieven te creëren, en om partners en toeleveranciers uit te dagen om duurzamer te werken

Tijl Couzij, Lab Vlieland

Anders denken

Al sinds de allereerste editie in 2009 zet ITGWO zich in om het festival zo duurzaam mogelijk te organiseren. Voor de organisatoren heeft Vlieland een bijzondere plek in hun hart en ze wilden het terrein minstens zo goed achterlaten als dat ze het tot hun beschikking kregen. Bovendien zijn de Wadden Unesco Werelderfgoed en ligt het festivalterrein in een Natura 2000-gebied. Verder biedt een eiland ook een interessante logistieke uitdaging. Dit alles daagt uit om anders te denken, vertelt Couzij. Ze zijn gaan experimenteren.

Ze kwamen erachter dat de vraagstukken die ze tegenkomen eigenlijk de grotere vragen uit de duurzaamheidstransitie zijn. Couzij: ‘En het is leuk om een festival te verduurzamen, maar het is nog veel toffer om de potentie die zo’n festival heeft als mini-stad te gebruiken om die grotere transitie aan te jagen. Om dingen te testen, om markt voor duurzame alternatieven te creëren, en om partners en toeleveranciers uit te dagen om duurzamer te werken.’

Jouw event verduurzamen, hoe pak je dat aan?
Een stappenplan

De tijd van je leven

Vervolgens kan het festival ook gebruikt worden als podium om dat verhaal te vertellen en vooral ook positieve ervaringen van festivalgangers te koppelen aan duurzamere keuzes. Niet door met het vingertje te wijzen, maar juist vanuit de onderbewuste neuroscience kant. Couzij: ‘Als je mensen de beste tijd van hun leven bezorgt en ze dan vertelt: trouwens, dit waren de duurzamere keuzes die je hier gemaakt hebt, dan ga je tegen het huidige beeld in dat duurzaamheid vaak gaat over minder (minder leuk, minder lekker, minder mooi) en duurder. Informatie verstrekken alleen is niet genoeg. Als we mensen die niet per se intrinsiek gemotiveerd zijn om duurzamere keuzes te maken, willen aanzetten tot duurzamer gedrag, moeten we het koppelen aan die positieve ervaringen, daar ligt de sleutel.’

ITGWO022 Festival kind eten Ole Zumpolle 1230476 2
foto: Ole Zumpolle

Als we mensen willen aanzetten tot duurzamer gedrag, moeten we het koppelen aan die positieve ervaringen, daar ligt de sleutel.

Tijl Couzij

Systeeminnovaties

Festivals zijn uitermate geschikt als versneller voor de grotere duurzame transitie, niet alleen vanwege de puur technische innovaties, maar juist ook door de combinatie van gedrag met een gezond verdienmodel. De zogenaamde systeeminnovaties, zo stelt Couzij. Neem elektrisch deelvervoer: mensen kunnen het op de Wadden niet gebruiken. Als je een deelauto meeneemt vanuit de Randstad blijf je doorbetalen als de auto op de parkeerplaats staat, want uitchecken kan er niet. ITGWO had daarom in 2022 een partnerschap met deelauto-aanbieder MyWheels en deed met hen een pilot waarbij mensen niet betalen voor de dagen waarop de auto geparkeerd stond in de haven van Harlingen. Couzij: ‘En meteen werd het heel interessant voor iedereen: voor de duurzame transporttransitie, de festivals, andere Waddeneilanden, én voor de vervoerder die graag zijn business model wilde uitbouwen.’

Battery hot-swappen

Een nieuwe proef die dit jaar zijn intrede gaat doen in festivalland, is de battery hot-swap. Een oplossing voor de tijdelijke energievraag op locaties waar geen vaste elektriciteitsaansluiting is, of waar de capaciteit op het elektriciteitsnetwerk niet voldoende is. Batterij 1 wordt gebruikt terwijl 2 wordt opgeladen, en vervolgens omgewisseld. Batterij 1 wordt dan vervoerd naar een plaats waar deze weer duurzaam kan worden opgeladen. Aanbieder van mobiele batterijen Greener en Lab Vlieland besloten dit concept uit te testen. Spannend, want dit alles moet tijdens ‘show’ gebeuren. ‘Je moet er rekening mee houden dat dingen niet gaan zoals je bedacht hebt en daarop voorbereid zijn. Dit zorgt voor grote urgentie en dat geeft ook de druk die je eigenlijk nodig hebt voor dit soort innovatie. Het moet het allemaal doén,’ vertelt Couzij. ‘Dat is heel tof en ik denk ook dat als we praten over wanneer duurzaamheid nou interessant wordt, dan is dat hier, waar het gaat om innovatie. Daar kun je mensen motiveren om het leuk te vinden, want je kunt er echt spannende dingen doen en enorme progressie boeken.’ Als de battery-swap op ITGWO een succes wordt, is het een reële oplossing die waarschijnlijk de komende jaren veel toegepast gaat worden in de ‘echte’ wereld.

Lab Vlieland begon aan dit soort creatieve innovatiepuzzels te werken met ITGWO en inmiddels doet de organisatie dit op internationale schaal met onder andere de 42 festivals van de Green Deal Circular Festivals ? verspreid over veertien landen. Dergelijke samenwerkingsverbanden en kennisdeling zijn erg belangrijk en versterken de aanjaagfunctie.

ITGWO022 Festival man drankje Ole Zumpolle 1230490
foto: Ole Zumpolle

Zowel stok als wortel

Internationale of nationale regelgeving omtrent duurzaamheid is er voor festivals nog nauwelijks maar daar komt verandering in. Couzij is er groot voorstander van, maar dan zowel met stok als wortel: aanjagers van de transitie en organisaties die de transitie willen maken moeten worden beloond voor hun inspanning. Vanaf 1 juli 2023 betaal je extra voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten, of moeten ondernemers herbruikbare bekers en bakjes van de klant accepteren of zelf aanbieden. Voor consumptie op een festival of ander evenement zijn vanaf 1 januari 2024 wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten helemaal verboden. Alle festivals moeten voor drankbekers naar een hergebruiksysteem, of als dat niet lukt een gesloten recyclesysteem met een recyclegraad van minimaal 75 procent. Een kans wat Couzij betreft; de festivalsector zou het voortouw kunnen en misschien wel moeten nemen.

Het lekkere van koploperschap

Voor ITGWO is de aankomende wetgeving geen probleem. Dat is het lekkere van het koploperschap, aldus Couzij. Hij zou andere organisatoren willen aansporen om serieus na te denken over hoe je dingen anders kunt doen. ‘Wees niet bang voor verandering. Kijk bijvoorbeeld naar het hergebruik van drankbekers. Bij popfestivals gaat het hier over hun omzet en dat moet efficiënt en betrouwbaar blijven verlopen.’ Zijn pro-tip: kijk iets verder dan de standaard wegwerpoplossingen, zoals PET-Recycle bekers, die vaak als meest haalbare opties worden gepresenteerd. ‘Ook het systeem met recyclebare wegwerpbekers vereist een terugnamelogistiek, dan is het nog maar een heel klein stapje naar een volledig herbruikbaar systeem, wat de veel duurzamere optie is. Zie het als een logistieke puzzel: festivalorganisatoren zijn juist daar heel goed in!’ Hergebruik kan overigens ook op grotere festivals kostenneutraal door met een bekermunt of statiegeldsysteem de kosten te dekken. Het Roskilde-festival in Denemarken is het ook gelukt. ‘Veranderen gaat niet zomaar, maar het kan zo veel opleveren. Laten we de potentie van festivals als aanjagers van de duurzame transitie benutten en ons steentje bijdragen aan het creëren van een mooiere wereld voor iedereen.’

Deel dit artikel op social media