Nederland is een ondernemersland bij uitstek. In de ranglijst van meest concurrerende economieën is het steevast in de top zes te vinden, een verdienste van de grote én kleine ondernemingen die ons land rijk is. De economische bijdrage van deze bedrijven is cruciaal, net als de stappen die innovatieve ondernemingen zetten op het gebied van duurzaamheid. Om het belang van de Nederlandse onderneming te onderstrepen en de meest vooruitstrevende ondernemingen te bekronen, reikt de Koning Willem I Stichting aankomend jaar voor de 62e keer de Koning Willem I Prijzen uit. De uitreiking vindt in mei 2020 plaats en wordt wederom gedaan door erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en prof. dr. K.H.W. Knot, president van De Nederlandsche Bank. Bedrijven die mee willen dingen, kunnen zich vanaf september inschrijven via de website van de stichting.
Al sinds 1958 bekroont de onafhankelijke Koning Willem I Stichting met haar prijzen innovatieve ondernemingen die excelleren in hun sector en benadrukt hiermee het belang van goed en gezond ondernemerschap voor de Nederlandse welvaart. Het gaat hierbij om een drietal onderscheidingen: de Koning Willem I Prijs in de categorieën ‘grootbedrijf’ en ‘mkb’ en de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Onder de oud-winnaars bevinden zich toonaangevende Nederlandse bedrijven als ASML, FrieslandCampina, TOBROCO Machines, KOTUG, Koppert Cress en TexelEnergie. “De prijzen vormen niet alleen een bekroning voor de prestaties van de winnende bedrijven, maar dienen ook ter inspiratie voor de rest van het Nederlandse bedrijfsleven. In een tijd van grote maatschappelijke veranderingen – bijvoorbeeld op het gebied van data en duurzaamheid – zijn dit soort best practices van groot belang”, zegt Romy Blankenspoor, directeur van de Koning Willem I Stichting.
Voorbeelden voor de sector
Tijdens de afgelopen editie (2018) vielen AFAS Software, Bouwgroep Dijkstra Draisma en voedseldistributeur Eosta in de prijzen. In de categorie ‘grootbedrijf’ werd AFAS Software niet alleen beloond voor de groei die het bedrijf sinds de oprichting in 1996 heeft doorgemaakt, maar ook voor zaken als het vooruitstrevende HR-beleid en de maatschappelijke betrokkenheid die de onderneming kenmerkt. Bouwgroep Dijkstra Draisma heeft zich in het 115-jarige bestaan ontwikkeld tot één van de modernste bouwondernemingen van Nederland en ging daarom met de Koning Willem I Prijs in de categorie ‘mkb’ aan de haal. Onder meer op het gebied van duurzaamheid en circulariteit weet het bedrijf grote stappen te zetten, met deze terechte erkenning als gevolg. Voedseldistributeur Eosta veroverde ten slotte de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap. Als Europa’s grootste importeur én distributeur van biologische versproducten is het bedrijf met recht een voorloper in de voedselsector. Het zijn dit soort voorlopers op wie de stichting de aandacht wil vestigen: innovatief, de blik op de toekomst gericht en een voorbeeld voor hun respectievelijke sectoren. Vaste partners hierbij zijn onder meer het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit jaar voegt de stichting Jim Stolze, grondlegger van TEDxAmsterdam, hieraan toe.
Winnaarsdiner als startschot inschrijving
Traditiegetrouw wordt de opening van de inschrijvingsperiode afgetrapt met het Koning Willem I Winnaarsdiner, dat dit jaar op 18 september in Leusden plaatsvond. Vaste genodigden zijn de diverse oud-winnaars, erevoorzitter Hare Majesteit Koningin Máxima en voorzitter prof. dr. K.H.W. Knot. De winnaars van de laatste editie bieden dit diner in samenwerking met de stichting aan. Zo was AFAS Software gastheer van de avond en leveren ook Bouwgroep Dijkstra Draisma en Eosta hun bijdrage. In samenwerking met Jim Stolze werd er een inspirerend inhoudelijk programma opgetuigd waarin verschillende ondernemers hun verhalen en lessen deelden. Eén van hen is Coen van Oostrom, oprichter en CEO van Edge Technologies (voorheen OVG Real Estate), en onder meer verantwoordelijk voor de bouw van ‘The Edge’ in Amsterdam: één van de meest duurzame gebouwen ter wereld. Van Oostrom liet tijdens het winnaarsdiner zijn licht schijnen op duurzaamheid en impact in de bouwsector. Dr. ir. Henk Kivits, de founding father van FoodforCare én oud-winnaar van de Koning Willem I Prijs, blikte daarnaast terug op een leven lang ondernemen in verschillende branches en het realiseren van maatschappelijke impact.
Inschrijven
De inschrijvingsperiode voor de Koning Willem I Prijzen sluit op 31 januari 2020, waarna een onafhankelijke jury de aangemelde ondernemingen middels een getrapt proces zal beoordelen. Vervolgens is het aan het bestuur van de Koning Willem I Stichting om de uiteindelijke winnaars te kiezen. Inschrijven kan via de speciale pagina van de Koning Willem I stichting.