Verrekijker

In juli 2024 werd de duurzaamheidsverslaggeving vereiste de CSRD, Corporate Sustainability Reporting Directive, geïntroduceerd voor grote organisaties. Voor kleinere ondernemingen komt deze duurzaamheidsverslaggeving er ook aan, maar ook nu al krijgen zij ermee te maken. Als je toeleverancier bent in een keten van een grote organisatie betekent dit dat je nu al vragen krijgt over duurzaamheidsthema’s, zoals milieu, klimaatverandering, circulariteit, biodiversiteit, en mensenrechten. Dit heeft impact op jouw organisatie. En speel je hier niet op de juiste manier op in, dan vormt het uiteindelijk een risico voor het voortbestaan van je organisatie.

Regelgeving met mooie kansen

Maar het mooie is, de CSRD biedt ook prachtige kansen om juist een goede concurrentiepositie te krijgen. ‘Het biedt kansen bij het aantrekken van financiering en van nieuwe mensen, want je ziet dat oude en nieuwe generaties dit thema steeds belangrijker gaan vinden bij het kiezen van een werkgever,’ vertelt registeraccountant Jessica Boekhoudt. Met een sterke achtergrond in zowel financiën als duurzaamheid, helpt ze bedrijven vooruitstrevende, duurzame beslissingen te nemen op basis van hoogwaardige data.

Want door op de hoogte te zijn, te weten wat de risico's zijn, en ook te weten waar de kansen liggen, zorg je ervoor dat de risico’s beperkt blijven en kun je er je voordeel mee doen. En nog een bijkomend pluspunt: je weet waar je écht impact kan maken.

Dit geldt voor bedrijven in het algemeen, maar ook specifiek voor Raden van Toezicht en Raden van Commissarissen. Zij hebben de belangrijke rol om organisaties uit te dagen op de risico's, de kansen, en op wat er speelt. Om die rol goed uit te kunnen voeren is het extra van belang om goed op de hoogte te zijn van de CSRD en om de juiste vragen te kunnen stellen.

Denk eerst goed na: wat zijn nu de belangrijkste thema’s die spelen in mijn organisatie? Wat zijn de issues die spelen in mijn sector? Waar kan ik echt impact maken?

Jessica Boekhoudt
Jessica Boekhoudt

Administratieve rompslomp?

‘Het gevaar van de CSRD-wetgeving is dat je verzandt in een soort administratieve rompslomp en eigenlijk niet meer toekomt aan echt het goede doen. Het is belangrijk om niet als een kip zonder kop maar alle informatie te gaan verzamelen en overal over te willen rapporteren,’ vertelt Boekhoudt. Denk eerst goed na: wat zijn nu de belangrijkste thema’s die spelen in mijn organisatie? Wat zijn de issues die spelen in mijn sector? Waar kan ik echt impact maken? En dan is het natuurlijk mooi dat we dan niet op het plastic beker-niveau gaan zitten, want daar liggen niet de grote kansen of risico's voor de meeste organisaties, tenzij je bedrijf plastic bekertjes maakt natuurlijk.

Start dus met het goed in kaart brengen van de belangrijkste, bedrijfsspecifieke thema's. Duurzaamheid.nl en Boekhoudt hebben de handen ineengeslagen en bieden CSRD-trainingen aan voor iedereen die ermee te maken krijgt of gaat krijgen. ‘In onze training bied ik mensen hiervoor handvatten. De tijd die je er aan de voorkant in steekt gaat voorkomen dat je later veel meer tijd en geld kwijt bent aan minder belangrijke thema's,’ aldus Boekhoudt

Csrd team bovenaf buro
Csrd data bovenaf buro

Inzicht voor bestuurders en toezichthouders

Bestuurders en toezichthouders moeten eigenlijk met nog meer diepgang de thema's doorgronden, want zij moeten strategische beslissingen nemen, dan wel bestuurders uitdagen dit te doen. En om dat goed te kunnen doen moet je meer weten dan alleen wat er in de wetgeving staat, maar deze ook begrijpen: Waarom hebben we wetgeving op klimaatverandering en CO2 uitstoot? Wat is het verhaal erachter?

Vanuit de Nederlandse Corporate Governance Code hebben commissarissen ook een verantwoordelijkheid voor ESG. Een belangrijke vraag is; hebben commissarissen het juiste kennisniveau hiervoor? Krijgt dit thema de juiste aandacht? En hoe krijg je dit voldoende op de agenda? Daarom bieden we een specifieke training voor bestuurders en toezichthouders aan.

Nieuw in CSRD? Volg de introductie

Ook geven we heel bewust een introductie in duurzaamheid training. Deze training is bedoeld voor mensen die denken dat ze misschien al bepaalde basiskennis hadden moeten hebben. ‘Ik heb even gemist wat ik hier nou mee moet?’ Of: ‘Ik heb al veel gehoord, maar ik wil nu echt even de kern horen.’

In de introductietraining legt Boekhoudt uit wat je moet weten en biedt zij handvatten om de eerste stappen in je organisatie te maken op het gebied van CSRD. Er is alle ruimte om vragen te stellen. ‘Domme vragen zijn er niet, we willen juist met iedereen interactief het gesprek aangaan.’ Iedereen heeft namelijk andere kennis en ervaring en heeft daarmee een nuttige bijdrage te leveren. ‘We spreken allemaal Nederlands, maar soms lijkt het of we toch niet allemaal dezelfde taal spreken. Mijn doel is om het verhaal zo te vertellen dat iedereen het begrijpt en dat je ook verbinding vindt met mensen die een andere achtergrond en kennis en kunde hebben, want de informatie die je nodig gaat hebben, komt vanuit de hele organisatie’, legt Boekhoudt uit.

De introductietraining is dus bedoeld voor een breed publiek en is zeker ook heel nuttig als je bijvoorbeeld inkoper bent, of op de afdeling finance of HR werkt. Je hebt dan straks de handvatten om daarover mee te praten, de juiste vragen te stellen en ook te weten wat voor vragen je kunt verwachten vanuit jouw rol.

Het komen tot een goede rapportage over de EU Taxonomie is een complex proces. Jessica heeft tijdens dit traject goede adviezen gegeven, waarbij kennis op gebied van duurzaamheid gecombineerd is met het broodnodige pragmatisme.

Robert Koolen, Directeur Duurzame Ontwikkeling bij Heijmans.

Verdiepende trainingen: EU taxonomie

De meer verdiepende EU taxonomie ? training is vooral relevant als jouw organisatie onder de CSRD valt en je moet rapporteren over de EU taxonomie. We bieden hierbij twee trainingen aan; de introductie, om je handvatten te bieden en ermee aan de slag te gaan. En een EU taxonomie Expeditie, waar we ervoor gaan zorgen dat je aan het eind van de rit kan rapporteren over de taxonomie. Dit doe je met een coach, maar vooral ook met elkaar, zodat die kennis en controle niet alleen bij externe consultants ligt, maar juist bij de organisatie zelf. Je hebt elkaar nodig om de informatie boven water te krijgen en innovatieve oplossingen te vinden. Hiervoor werken we met een buddy-systeem.

Boekhoudt: ‘Het mooie aan de EU Taxonomie Expeditie is dat het een wat langer en diepgaander programma is, waar jij als organisatie alle tools en inhoudelijke kennis opdoet om zelf de taxonomie toe te kunnen passen. Ik ben zelf een consultant, en ik denk dat consultants hier een bijdrage hebben te leveren, maar ik wil voorkomen dat we een soort consultancy afhankelijkheid krijgen.’ Daarvoor bieden wij de handvatten om zoveel mogelijk zelf aan de slag te gaan en de specialistische kennis heel gericht te kunnen inzetten. En juist de dingen die je zelf kunt doen ook echt zelf op te pakken. Je krijgt inzicht in de risico's waar je rekening mee moet houden, maar ook in de kansen, bijvoorbeeld waar je mogelijk concurrentievoordeel uit kunt halen door op de troepen vooruit te lopen.

Uiteraard hoef je concurrentiegevoelige informatie niet te delen. Het is bedoeld om elkaar te inspireren en te delen waar je van elkaar kunt leren’, verduidelijkt Boekhoudt. ‘Ik geloof heel erg dat innovatie echt veel breder toepasbaar is en dat je juist door samenwerking ook innoverend kan zijn.’

Data For Better logo variatie blue blue graphite

Over Jessica

Jessica Boekhoudt is registeraccountant en oprichter van Data For Better, onderdeel van The Overview Effect. Jessica biedt strategisch advies om prestaties en impact te verbeteren. Voorheen was zij directeur bij Mazars.

Meld je aan voor een CSRD training met Jessica Boekhoudt

De eerste introductietraining staat gepland voor 10 januari 2025

Jessica Boekhoudt
Jessica Boekhoudt
Deel dit artikel op social media