INNO image

Cleantech-investeerder EIT InnoEnergy vond het tijd voor een nieuwe naam en gaat nu verder als Inno. Waarom? Omdat deze naam beter past bij hun missie om de wereld duurzamer te maken. Samen met merkadviesbureau Interbrand hebben ze een nieuwe merkidentiteit ontwikkeld die precies laat zien wie ze zijn en wat ze doen. We spraken erover met Jacob Ruiter, directeur van Inno Benelux & VK.

Een sterk merk voor een sterk netwerk

Inno investeert in cleantech ? -start-ups, zet industriële bedrijven op, en helpt deze bedrijven ook groeien in Europa. Zo bouwen ze aan sterke, duurzame productieketens die nodig zijn om van deze start-ups echte marktleiders te maken. Het doel: Europa concurrerender maken en bijdragen aan de klimaatdoelen.

‘Ons merk speelt daarin een grote rol,’ vertelt Jacob Ruiter. ‘Het brengt ons netwerk bij elkaar, versterkt het vertrouwen van investeerders en partners, en versterkt onze rol als belangrijke investeerder in de vroege groeifase’.

De nieuwe naam laat zien wat Inno belangrijk vindt: cleantech-innovaties helpen opschalen zodat ze wereldwijd kunnen bijdragen aan een CO₂-neutrale economie. Daarnaast benadrukt de naam hun inzet voor goed bestuur, met duidelijke regels, openheid en focus op de lange termijn.

Het brengt ons netwerk bij elkaar, versterkt het vertrouwen van investeerders en partners, en versterkt onze rol als belangrijke investeerder in de vroege groeifase

Jacob Ruiter, Inno Benelux.

Jacob Ruiter vertelde hierover bij Nieuwsuur. Bekijk de uitzending

Vooruitkijken loont

Inno denkt verder dan snelle winst. Hun aanpak richt zich op de lange termijn, op het verkleinen van risico’s voor start-ups en het versnellen van hun groei. Zo kunnen deze bedrijven sneller klanten vinden en inkomsten genereren. Inno helpt actief mee, bijvoorbeeld met advies, hun netwerk en met praktische ondersteuning.

Daarnaast richt Inno samen met partners fondsen op om de ‘groei-investeringskloof’ in Europa te dichten. Ook starten ze nieuwe initiatieven om veelbelovende markten binnen cleantech sneller op gang te helpen.

Een goed voorbeeld van deze aanpak is het EBA Strategic Battery Materials Fund, dat ze samen met Demeter Investment Managers opzette. Dit fonds is bedoeld voor projecten in de hele waardeketen van batterijmaterialen en is opgezet om Europa minder afhankelijk te maken van buitenlandse leveranciers van belangrijke batterijgrondstoffen, zoals lithium, nikkel, kobalt, mangaan en grafiet.

Andere opvallende investeringen zijn de €1.5 miljoen die werd geïnvesteerd in het Franse deep tech ? bedrijf Geolinks, dat zich richt op het monitoren van koolstofafvang. En de oprichting van het pan-Europese energieopslagbedrijf Repono, een bedrijf dat tegen 2030 100 gigawatt uur aan energieopslag wil realiseren. Dit is belangrijk voor het stabiliseren van het elektriciteitsnet en het bevorderen van schone energie.

Wat Inno zoekt in leiders

Door te investeren in deze bedrijven wil Inno een sleutelrol spelen in de wereldwijde energietransitie en in het verduurzamen van sectoren die moeilijk te verduurzamen zijn. Daarom is het voor hen ook belangrijk dat hun leiderschapsteam bestaat uit mensen met visie, integriteit en diepgaande kennis van cleantech-markten.

‘Gezien de complexiteit van het opschalen van industriële projecten, zoeken we bestuurders die strategisch sterk zijn en ervaring hebben met wet- en regelgeving, kapitaal ophalen en samenwerken tussen industriële sectoren,’ zegt Ruiter.

Toekomstige bestuurders en toezichthouders moeten bovendien in staat zijn om grote stappen te zetten, zoals het begeleiden van een nieuwe private placement en de geplande beursgang (IPO) in de komende maanden en jaren. Het is daarom belangrijk dat zij de visie van Inno ondersteunen en ook actief helpen realiseren. Op deze manier maakt Inno zich klaar voor de toekomst. Are you in?

Logo rondje dzh

Ben je ook op zoek naar advies, coaching of een workshop op het gebied van goed bestuur? Duurzaamheid.nl helpt je graag!

Deel dit artikel op social media