Fashion en design

Om van een lineaire naar een circulaire economie te komen, is een belangrijke rol weggelegd voor mode- en productontwerp. Fashion en design laten ons op een positieve en sprekende manier zien wat mogelijk is en hebben tegelijk een enorme invloed op onze leefomgeving. ‘Spullen kopen’ heeft  een enorme impact op milieu en klimaat, meer dan je huis verwarmen, autorijden of vlees eten. Zo is er voor een spijkerbroek gemiddeld 10.000 liter water nodig, 10 vierkante meter landbouwgrond en wordt er 32 kilo CO2 uitgestoten.

Verduurzaming van de productketens maakt dus echt het verschil. Denk aan stoffen en andere materialen die mooi zijn voor het oog, zacht voor de huid, goed zijn voor de natuur en waarvan de materialen weer voedingsbron zijn voor iets anders. Apparaten die zo ontworpen zijn dat de onderdelen eindeloos herbruikbaar zijn. Kleding die onder gezonde en eerlijke werkomstandigheden gemaakt wordt. En dat begint bij het begin. Het ontwerp en de productie zetten de toon voor de rest van de keten. 

In Nederland wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe oplossingen. Van modestoffen uit koeienmest of algen tot hoogwaardig hergebruik van spijkerbroeken en het ‘leasen’ van apparaten. Hier lees je over die verrassende initiatieven en nieuwe businessmodellen. Over ondernemers, experts, kennisinstellingen die niet uitgaan van beperkingen, maar van wat kan. Zij zijn de nieuwe ketens. 

Experts

Organisaties