20211022 De Kaai DDW MK30762
20211016 Ketelhuisplein DDW Max Kneefel 36172

Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. In 2022 wordt dit event georganiseerd van zaterdag 22 oktober tot en met zondag 30 oktober. De Dutch Design Week is het grootste designevenement in Noord-Europa. De afgelopen edities presenteerden jaarlijks meer dan 2.600 designers hun werk aan meer dan 355.000 bezoekers uit binnen en buitenland. Verspreid over meer dan 100 locaties door heel Eindhoven konden bezoekers terecht bij tentoonstellingen, lezingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en andere festiviteiten.

De Dutch Design Week onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst. Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent. Hierin speelt de Eindhovense Design Academy een grote rol. Ook worden er jaarlijks tijdens het event de Dutch Design Awards (DDA) uitgereikt.

Niets doen is geen optie meer. We moeten nu handelen.

Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW22

Editie 2022: Get Set

Dit jaar kom je naar DDW voor frisse ideeën van nu over relevante kwesties van morgen. Het thema 'Get Set' duidt op een verschuiving in mentaliteit: van voorbereiding naar actie. Een signaal dat voortkwam uit een aantal gesprekken en ontmoetingen met leden uit de ontwerpgemeenschap.

Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW22: 'Get Set kun je op veel manieren uitleggen. Natuurlijk moeten we ons voorbereiden op de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, maar we moeten ook de juiste mentaliteit hebben. Slimme coalities smeden en samenwerken aan de missies en uitdagingen waarvoor we staan. Wees voorbereid en erken wat er aan de hand is in de wereld. Voel je betrokken. Maar de belangrijkste boodschap is dat mensen geactiveerd worden. Niets doen is geen optie meer. We moeten nu handelen. Niet alles loopt zoals gepland of gehoopt, maar dat is niet erg. De enige fout die we kunnen maken, is niets doen. Dus: get set!'

Programma

Zoals ieder jaar biedt DDW22 een gevarieerd programma door heel Eindhoven. Er zijn exposities, design tours, DDW Talks, workshops en nog veel meer. Iconische plekken zoals het Klokgebouw, het Evoluon en het Van Abbemuseum hosten de verschillende onderdelen van de programmering. Een deel van de programmering is gratis toegankelijk, maar wil je DDW écht ervaren, koop dan voor €23 online een ticket waarmee je de gehele week alle locaties van DDW kunt bezoeken.

Het programma van DDW22 bestaat onder meer uit zeven thematische exposities die nieuwe perspectieven tonen op een veranderende wereld die uitnodigen tot meedenken en meedoen.

  • Get Set for Durable Living toont ontwerpen die inspelen op de vraag naar een hoge mate van aanpasbaarheid en flexibiliteit in gebouwde omgevingen.
  • Get Set for The Next Generation bevraagt hoe we ons onderwijs ontwerpen, inrichten en innoveren.
  • Get Set for Digital Evolvement zoomt in op de manier waarop de virtuele wereld verweven is met het fysieke.
  • Get Set for Smart Livability laat in de expositie The New Nature of Living ontwerpen zien die onze relatie met de wereld verbeteren of vergemakkelijken.
  • Get Set for Creations of Trust draait om werk dat inspeelt op de vraag naar onze veiligheid en de oproep tot meer vertrouwen.
  • Get Set for Global Wellbeing voedt de geest en draagt zorg voor het lichaam. Met concepten en ontwerpen die aanhaken op wat we kunnen doen om bestaande planetaire gezondheidsproblemen te verhelpen en wat nodig is om de wereld ook in de toekomst leefbaar te houden voor iedereen.
  • Get Set for Things that Matter onderzoekt de waarde en betekenis van objecten in tijden van overconsumptie.

Bovenstaande exposities zijn in het Klokgebouw en op het Ketelhuisplein te bekijken.

Nieuwsgierig naar de rest van de programmering? Die bekijk je hier.

DDW 2019 Wall Street Atelier NL Straat Makers Ralph Roelse 006
Ralph Roelse
Bio Base Camp DSC01640 Oscar Vinck MR
Oscar Vink
Embassy of Mobility Britt Roelse 0001 HR
Britt Roelse
Enversed TOMMYKÖ HLBRUGGE 19 10 26 DSC0005
Tommy Köhlbrugge
Design Perron HR Nick Bookelaar 00782
Nick Bookelaar
Bio Base Camp DSC01581 Oscar Vinck MR
Oscar Vink

Editie 2021: The Greater Number

In 2020 werd vanwege de coronacrisis een digitale versie van de Dutch Design Week georganiseerd. De editie van 2021 vond zowel virtueel als live plaats. Het thema van DDW2021 was 'The Greater Number'.

Met dit thema roept DDW aan de ene kant op tot minder. Minder consumptie, minder producten en dus minder afval. Maar we realiseren ons dat het niet altijd minder kan en dat waar het gaat om meer, het beter moet. Dus meer duurzame producten met meer waarde, waardoor consumenten op een andere manier met producten om gaan. Met dit thema streven we dan ook naar een gedragsverandering bij de consument en producent. Door te zoeken naar een hernieuwde waarde tussen consument en product, kunnen we komen tot een veranderende ontwerppraktijk.

Deel dit artikel op social media