Collage Transitieteamleden v2

Welkom!

De Transitieagenda Consumptiegoederen is een netwerk van bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden, branches en wetenschap dat zich inzet voor een economie met circulaire consumptiegoederen in 2050, zonder verspilling van spullen en grondstoffen.

Op deze pagina, mede mogelijk gemaakt door het onafhankelijk platform Duurzaamheid.nl, vind je alle informatie over de Transitieagenda Consumptiegoederen.

Wat we doen

Het Transitieteam Consumptiegoederen streeft naar een volledig circulaire consumptiegoedereneconomie in 2050. Met dit doel voor ogen is in 2018, samen met bedrijven en overheden, de Transitieagenda Consumptiegoederen opgesteld. Deze Transitieagenda is één van de vijf transitieagenda’s binnen het Rijksbrede Programma Circulaire Economie die de ondertekenaars van het Grondstoffenakkoord samen met de Rijksoverheid hebben opgesteld.

In de Transitieagenda Consumptiegoederen zijn 38 acties en doelstellingen opgenomen die helpen dit te realiseren. Om de doelstellingen te bereiken zetten we in samenwerking met overheden, branches, wetenschappers en bedrijven verschillende ‘icoonprojecten’ op. In 2020 wordt er gewerkt aan 13 icoonprojecten. Elk icoonproject heeft een eigen karakter en wordt getrokken door een specialist met veel ervaring in de praktijk.

De icoonprojecten bestaan uit concrete onderzoeken en pilots op het gebied van textiel, elektronische apparaten, meubels en verpakkingen. Uit de icoonprojecten halen we als transitieteam vervolgens lessen voor heel Nederland en de landen om ons heen. Lessen die ons zullen helpen de transitie naar een circulaire economie te versnellen en de gestelde doelen te bereiken.

Dit doen we natuurlijk niet alleen. Naast periodieke overleggen in het Transitieteam Consumptiegoederen halen we gedurende het jaar via verschillende bijeenkomsten en (online) werksessies input op vanuit de praktijk. Kom je ook?

Icoonprojecten

1 DCTV
Icoonproject Dutch Circular Textile Valley (DCTV)
2 NTCP
Icoonproject Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP)
3 Matrassen
Icoonproject Matrassen (Ketenoverleg Matrassen)
4 Paa S
Icoonproject Huishoudelijke Apparaten als Dienst (PaaS)
5 Groene Deeleconomie
Icoonproject Groene Deeleconomie
6 CA
Icoonproject Circulaire Ambachtscentra
7 E Commerce3
Icoonproject E-commerce
8 Consumentenaanpak CE
Icoonproject Consumentenaanpak Circulaire Economie
9 VANG
Icoonproject Van Afval Naar Grondstof (VANG)

Om op korte termijn concreet en zichtbaar aan de slag te gaan, zijn er binnen de transitieagenda verschillende icoonprojecten gedefinieerd. De icoonprojecten zijn in 2018 opgestart en worden elk jaar (tot en met 2023) geüpdatet via het Uitvoeringsprogramma CE. De icoonprojecten lopen uiteen van de bouw van een ‘Nationaal Testcentrum voor Circulaire Plastics’ tot het ontwikkelen van Circulaire Ambachtscentra in verschillende gemeenten en van het opzetten van een kennisnetwerk ‘Dutch Circular Textile Valley’ rondom circulair textiel tot praktijk pilots op het gebied van Product-as-a-Service verdienmodellen en onderzoek naar circulair consumentengedrag.

Wil je op de hoogte blijven van de icoonprojecten en de activiteiten van de Transitieagenda Consumptiegoederen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Wie wij zijn

Met het Transitieteam Consumptiegoederen zetten we ons in voor het realiseren van de doelen uit de Transitieagenda Consumptiegoederen. Het team bestaat uit vrijwillige vertegenwoordigers van bedrijven, overheden en branches die meerdere keren per jaar samenkomen. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we de voortgang van de doelen uit de transitieagenda en worden nieuwe icoonprojecten gestart.

Wil je namens jouw organisatie ook zitting nemen in het Transitieteam Consumptiegoederen? Neem dan contact met ons op via consumptiegoederen@duurzaamheid.nl.

Contact

De Stakeholderbijeenkomst van Consumptiegoederen

Ben je benieuwd naar de verschillende icoonprojecten, of wil je graag bijdragen aan de transitie naar circulaire consumptiegoederen? Kom dan naar de jaarlijkse Stakeholderbijeenkomst van Consumptiegoederen waar je mee kunt praten over de invulling van verschillende icoonprojecten. De eerstvolgende Stakeholderbijeenkomst is vanwege corona uitgesteld tot een nader te bepalen moment. Houd deze website in de gaten voor het laatste nieuws of meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief Consumptiegoederen

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen m.b.t. de icoonprojecten en gerelateerde evenementen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van het Transitieteam Consumptiegoederen. Zo’n vier keer per jaar kun je dan onze nieuwsbrief in je postvak verwachten.

Persoonlijk contact

Voor vragen, ideeën of meer informatie kun je contact met ons opnemen via consumptiegoederen@duurzaamheid.nl.