Jason leung B Ua1 L De T8 PI unsplash

De Week van de Circulaire Economie is weer gestart. Van maandag 3 februari tot en met vrijdag 7 februari 2020 staat heel Nederland in het teken van de circulaire economie. De week werd gister, maandag 3 februari, afgetrapt met de Nationale Conferentie Circulaire Economie. Tijdens deze dag, die als thema ‘hoger op de ladder richting een Circulaire Economie’ had, stond kennis opdoen en delen, inspireren en mensen met elkaar in verbinding brengen centraal. Ook werden de Circular Awards 2020 uitgereikt.

Dit jaar zijn er twee Circular Awards uitgereikt: een aan een circulaire onderneming en een aan project van publieke instellingen. Uit 121 inzendingen werden drie bedrijven en drie publieke projecten geselecteerd. Op maandag 3 februari koos de vakjury samen met het publiek één winnaar van de Circular Award Business en één winnaar van de Circular Award Public. De jury reikte daarnaast ook een eervolle vermelding uit aan een iconisch circulair burgerinitiatief.

Winnaar Circular Award Business: Schijvens

Schijvens ontwerpt en produceert al sinds 1863 bedrijfskleding. Sinds een paar jaar maakt de organisatie ook circulaire bedrijfskleding bestaande uit vijftig procent gerecyclede, afgedragen of kapotte werkkleding en vijftig procent gerecyclede PET. Hierdoor hoeft het bedrijf geen gebruik te maken van nieuwe grondstoffen. Inmiddels verdient zestig procent van de kleding afkomstig van Schijvens het label ‘circulair’.

260 e114da02153b8fb6426e25d0a73833c3

Door een eigen retoursysteem op te zetten is het Schijvens gelukt kleding op te halen bij verschillende klanten. Aan het garen worden vezels toegevoegd van gerecycled PET zodat het sterk, kleurvast en slijtvast is. Het resultaat: honderd procent circulair garen. Daarnaast ontwerpen de stylisten van Schijvens de kleding op zo’n manier dat het zo makkelijk mogelijk weer geshredderd kan worden wanneer het afgedragen of kapot is.

De jury van de Circular Awards roemt Schijvens om het sluiten van kringlopen in de textielketen hoger op de R-ladder (kringlopenladder). Juryvoorzitter Mark Groot Wassink (Koninklijke Auping): ‘Schijvens is een onderneming die al heel lang thuis is in de textielindustrie, één van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. Schijvens begrijpt de impact van hun producten en productiewijze en is erin geslaagd bij te dragen aan een oplossing.’

Winnaar Circular Award Public: Provincie Noord-Holland in samenwerking met dr2 New Economy

Alleen al in de Metropoolregio Amsterdam is er voor een waarde van minimaal 200 miljoen euro gebruikt hout beschikbaar per jaar. De provincie Noord-Holland ontwikkelde samen met dr2 New Economy een openbaar rekenmodel voor verschillende businesscases en is gestart met twee pilots voor circulaire houtketens. Zo worden van bomen uit Amsterdam houten detailleringen gemaakt voor de bouw en krijgen restbalken uit slooppanden een tweede leven in andere gebouwen.

260 e21a1d815ab45e5b8e3419c0e3e66f8f

'Hout is een zeer waardevol materiaal dat we niet voor laagwaardige toepassingen als energie moeten gebruiken. Hout is een geweldig materiaal. Het is onderdeel van de biologische cyclus. We moeten het zo lang mogelijk uit de cyclus halen’, aldus Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW).

De jury roemt het project van Provincie Noord-Holland in samenwerking met dr2 New Economy als mooi voorbeeld van Holland als houtland. Vet: ‘Hout houdt heel lang CO2 vast als je het gebruikt voor een langdurige toepassing in, bijvoorbeeld, de bouw. Er is ook bijna geen circulairder materiaal te bedenken dan hout. In de provincie Noord-Holland is nu een belangrijke pilot uitgevoerd, waarin 1.200 balken en zeven kilometer aan houten gordingen selectief zijn gesloopt en beschikbaar zijn gemaakt voor hergebruik. Een mooi voorbeeld dat veel navolging verdient. Holland is een verbastering van houtland. Daarom een oproep aan architecten: ga ontwerpen met hout!’

Eervolle vermelding voor Recycle Sint

De eervolle vermelding ging naar de Recycle Sint, een burgerinitiatief van Elif Algu, waarbij op vrijwillige basis ruilmarkten worden opgezet om speelgoed te ruilen. Juryvoorzitter prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW): ‘In 2019 werden er in aanloop naar Sinterklaas zo’n 44.000 stukken speelgoed verruild, voor een marktwaarde van meer dan 1.200.000 euro. Dat je dat georganiseerd krijgt is heel knap. En dus een groot compliment aan initiatiefneemster Elif Algu! Zo kunnen we ook eens een andere Sinterklaasdiscussie voeren.’

Terugblik Nationale Conferentie Circulaire Economie

Tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie stond het thema ‘hoger op de ladder richting een circulaire economie’ centraal. Voorheen ging het bij circulaire economie vaak over begrippen als recycling. Gelukkig ontstaat steeds meer de bewustwording dat circulaire economie om meer gaat dan alleen het recyclen van afval tot nieuwe grondstoffen. Het is ook belangrijk dat we op een andere manier met onze producten omgaan: bijvoorbeeld door ze te repareren, niet meer te kopen, te delen, te hergebruiken… Kortom: hoger op de ladder richting een circulaire economie komen.

De Nationale Conferentie Circulaire Economie werd geopend door Eurocommissaris Frans Timmermans en Minister voor Milieu en Wonen, Stientje van Veldhoven. Timmermans sprak onder andere over de eind vorig jaar aangekondigde ‘Green Deal’. Gedurende de dag waren er tal van sessies die aansloten op het thema. De conferentie werd afgesloten met een modeshow met circulair textiel door Kim Poldner en pitches van de genomineerden voor de Circulair Awards. Hierna volgde een live stemming en de uitreiking van de Circulair Awards 2020.

IMG 0103 1
IMG 0102 1
IMG 0099 1
Deel dit artikel op social media