Omrin is het Friese woord voor kringloop. En dat is toepasselijk voor deze inzamelaar en verwerker van afval. De wereldbevolking groeit en grondstoffen worden schaarser: we moeten zuinig zijn met wat we hebben. Daarom werkt Omrin onder het motto 'Samen halen we alles eruit' aan een circulaire economie. Voor de bijzondere manier waarop zij ondernemen werden ze genomineerd voor de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap.

Het Friese Omrin is een totaaloplosser die transformeerde van een traditioneel inzamel- en verwerkingsbedrijf tot een aanjager van de circulaire economie in de regio. Omrin zamelt afval in voor ruim 180.000 huishoudens en ruim 7.000 bedrijven. De verwerking doen zij voor zo’n 800.000 huishoudens en vele bedrijven. 

Meer dan tachtig procent recyclen

Algemeen directeur John Vernooij: ‘Omrin zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen en duurzame energie te produceren. Vanaf 2019 verwachten we meer dan tachtig procent van al het huishoudelijke afval te kunnen recyclen. We zijn goed op weg om de ketens voor etensresten, kunststof en textiel en restafval te sluiten.’ Om dit te bereiken zet Omrin slimme scheidingstechnieken en hightech energie-installaties in. Het textiel dat ze inzamelen wordt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gesorteerd en verkocht. Ze exploiteren zeven kringloopwinkels en openden een zogenaamde Recycle Boulevard waar ze producten upcyclen en extra waarde geven. Bovendien is dat een bruisende vestigingsplek voor circulaire ondernemers. Met al deze initiatieven heeft Omrin niet alleen een positieve impact op het milieu, maar ook grote sociale en maatschappelijke impact. 

Keukenafval is een terugkerende uitdaging op het gebied van afvalscheiding. Dit afval verdwijnt te vaak in de verkeerde bak.

Biobakje

‘We investeren flink in kunststof sorterende en -verwerkende fabrieken. Ook hebben we een concept ontwikkeld waarbij huishoudelijk afval deels door burgers thuis wordt gescheiden (bijvoorbeeld papier, glas en textiel) en deels achteraf (zoals kunststof en drankkartons). Keukenafval is een terugkerende uitdaging op het gebied van afvalscheiding. Dit afval verdwijnt te vaak in de verkeerde bak.’ Om het makkelijker te maken ontwikkelde Omrin daarom het Biobakje. Dit bestaat voor honderd procent uit gerecycled kunststof. Het dekseltje is gemaakt van koelkastbehuizingen en het bakje zelf van het plastic afval uit de nascheidingsinstallatie. Een puur gerecycled product waarmee niet een maar twee kringlopen worden gesloten. Honderdduizend huishoudens ontvingen in 2017 zo’n bakje.

Duurzame energietransitie

‘De eyecatcher is onze groengasinstallatie op Ecopark de Wierde. Het organische restafval wordt hier verwerkt tot biogas en elektriciteit. Van alle duurzame energie die in Friesland wordt geleverd, is ongeveer dertig procent afkomstig van Omrin. Tienduizend huishoudens én ons wagenpark worden zo van energie voorzien. Hiermee is Omrin een belangrijke speler in de duurzame energietransitie die op dit moment in Friesland plaatsvindt. Bedrijfsleven, overheid, onderwijs: iedereen is nodig om die circulaire economie te versnellen. Samen met de Vereniging Circulair Friesland zetten wij ons in om de aanjager te zijn om Friesland tot het voorbeeld voor de circulaire economie in Europa te maken,’ concludeert Vernooij. 


Over de Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap

De Koning Willem I Plaquette voor Duurzaam Ondernemerschap beloont duurzame innovaties van kleine of grote organisaties. De Koning Willem I Stichting wil hiermee het belang van goed en gezond ondernemerschap benadrukken en aandacht geven aan positieve ontwikkelingen in de Nederlandse economie. Daarnaast vormt de prijs een beloning voor durf, daadkracht, duurzaamheid en doorzettingsvermogen.

De genomineerden zijn op 3 april bekendgemaakt, de winnaar wordt op 28 mei in Green Capital Nijmegen gekozen. Meer informatie hierover is te vinden op kw1prijs.nl.