Otel amstelkwartier2

In het volop in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier verrijst een uniek hotel. Hotel Amstelkwartier bouwt aan een bijzondere ontmoetingsplek die mensen lokaal en van over de hele wereld verbindt met het grootste respect voor elkaar en voor de omgeving. De integrale duurzaamheidsvisie van het hotel heeft geleid tot een zeer innovatief ontwerp waarbij zoveel mogelijk de vier kringlopen worden gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik. Duurzaam is ook de verbinding van het hotel met de buurt, de stad en de internationale reiziger.

Een energie(-ke) plek

Authenticiteit, lokale tips en goede energie. Daar draait Hotel Amstelkwartier om. Goede energie betekent zorgen voor de wereld om ons heen. De filosofie van het 300 kamers tellende hotel komt tot uiting in het revolutionaire design dat de kringlopen sluit. De intelligente gevel bespaart tot 65% energie en houdt rekening met de seizoenen, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van de gasten. De gevel opent en sluit per kamer op basis van de aanwezige natuurlijke warmte en verkoeling van het hotel. De ‘goede’ en groene energie vindt ook haar weg naar het restaurant vanuit de ‘Greenhouse’, een grote kas op het dak van het hotel. In de kas op de 22e verdieping wordt biologisch groente en fruit geteeld dat na de oogst in het restaurant wordt gebruikt. Het toepassen van lokale materialen, de lokale productie van voedsel, de relatie met het Nederlandse klimaat en de sociale verbondenheid met buurt en stad, zorgen ervoor dat het hotel geen generieke, inwisselbare halte wordt voor internationale reizigers, maar een plek waar lokaal en internationaal elkaar ontmoet.

Bewegende gevel

De gevel is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor dit project, en bevat isolerende, beweegbare panelen. Deze panelen reageren intelligent op de seizoenen, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van de gasten. Deze extreem transparante gevel met tachtig procent glasoppervlak zorgt op jaarbasis voor een besparing van 65% op de warmtevraag, 90% op de koelbehoefte en 50% op de ventilatie. Hiermee is Hotel Amstelkwartier een echte game changer voor de hotelindustrie.

Otel amstelkwartier3
Otel amstelkwartier
Otel amstelkwartier6
Otel amstelkwartier5
Otel amstelkwartier4
Otel amstelkwartier7

Het Amstelkwartier

Oorspronkelijk was het huidige Amstelkwartier de entree tot Amsterdam, met de Amstel als belangrijkste waterweg de stad in. In de 17de en 18de eeuw was dit gebied bekend bij veel Amsterdammers. In deze buurt was de finish van het jaarlijkse Admiraelzeilen. Een soort Sail avant la lettre, waarbij de gegoede burgerij haar zeilschepen aan het volk toonde. Hordes Amster­dammers keken vanaf de kade toe. Begin 20ste eeuw werd dit gebied een compleet industrieel dorpje van zo’n twintig hectare boordevol dichtbebouwde bedrijvigheid. Met een eigen spoornetwerkje en een verfijnd Ieidingen- en buizennet, maar wel nog midden tussen de uitgestrekte weilanden. Daarna is dit gebied een openbaar park geworden met daarin de laatste over­blijfselen van de Zuidergasfabriek met als opvallende elementen onder meer de watertor­en, het ingenieurshuisje en het haventje. De ontwikkelingen in het Amstelkwartier volgen elkaar in razend tempo op; een jachthaven, een school, de vele ondernemers en nieuw gebouwde en nog te bouwen woningen voor gezinnen, studenten en senioren. Het hotel heeft tot doel zowel de buurt als gasten van over de hele wereld te verbinden zonder daarbij de natuurlijke omgeving te belasten.

Bouwteam

Opdrachtgever: Amstelside BV
Architect: Architectenbureau Paul de Ruiter i.s.m. Mulderblauw Architecten
Aannemer: TBI ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros
Duurzaamheidsconcept, installatieontwerp en brandveiligheid: Arup
Bruto vloeroppervlak: 18.500 m2 + 4000 m2 parkeergarage (136 parkeerplaatsen)
Programma: Hotel, horeca, kas, vergadercentrum en parkeerplaatsen

Deel dit artikel op social media