‘De Upcycle: voorbij duurzaamheid – ontwerpen voor overvloed’ is het vervolg op ‘Cradle to Cradle – afval = voedsel’, het baanbrekende boek van Michael Braungart en William McDonough. 'De Upcycle' vraagt je om bredere aspecten van de maatschappij te herontwerpen en het Cradle to Cradle-ontwerp hiervoor als raamwerk te gebruiken.

Duurzaamheid gaat niet over minder dingen slecht doen, maar over méér dingen goed doen. In De Upcycle lezen we hoe we kunnen bijdragen aan een gezonder en kwalitatief hoogwaardiger leven. Zonder de angst dat we daarmee de planeet tekort doen.

Motor voor de circulaire economie
Met Cradle to Cradle lokten auteurs Michael Braungart en William McDonough wereldwijd een storm aan reacties en initiatieven uit. Inmiddels geldt het Cradle to Cradle-gedachtegoed als een motor voor de circulaire economie. In De Upcycle bouwen de auteurs verder op de ideeën uit Cradle to Cradle en laten ze u zien hoe de mens juist deel kan gaan uitmaken van de natuurlijke regeneratiecyclus van de aarde, met veel inspirerende voorbeelden. Door de onuitputtelijke accu van de aarde te benutten zoals deze is bedoeld.

Een stap verder
Eerder al pleitten de auteurs voor een intelligenter ontwerp van productieprocessen, in plaats van het in stand houden van het oude productiemodel. Ze maken korte metten met het idee dat 'beperken, hergebruiken en recyclen' beter is. Waar hun vorige boek ingaat op het productieproces, gaan de auteurs nu een stap verder. 'Upcyclen' gaat niet alleen over het herontwerpen van producten, maar over de gehele leefomgeving. 'Het wordt tijd dat we een nieuwe strategie gaan bepalen voor het ontwerp van onze maatschappij als geheel.' 

De Nederlandse vertaling verscheen op initiatief van Anne-Marie Rakhorst.

Het boek is verkrijgbaar in de webshop


Specificaties:
Michael Braungart en William McDonough | paperback | 2013 | 288 blz. | Search Knowledge