• 29 / 11 / 2018
  • Geld

Slechts een beperkt aantal grote pensioenfondsen heeft de Sustainable Development Goals (SDG's) onderdeel gemaakt van het beleggingsbeleid. De meerderheid doet dat nog niet vanwege gebrek aan capaciteit en kennis. Ook onduidelijkheid over financiële consequenties en meetbaarheid van de voortgang spelen de fondsen parten. Dit blijkt uit een onderzoek dat op 29 november gepubliceerd werd door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) onder de grootste vijftig pensioenfondsen.

Uitvoerders APG, PGGM en MN van de grote bpf’en worden gezien als voorlopers op het gebied van SDG's. Veel van de aangesloten fondsen beleggen de komende jaren een substantieel deel van hun vermogen in SDG-gerelateerde beleggingen. APG en PGGM hebben een taxonomie ontwikkeld die andere fondsen kunnen gebruiken bij de beoordeling van hun beleggingen.

Hoewel veel fondsen zich al geruime tijd verdiepen in SDG's en nog geen concrete stappen hebben gezet, verwacht VBDO-onderzoeker Jacqueline Duiker dat een stuk of tien dat binnen afzienbare tijd gaan doen. ‘Die fondsen gaan rapporteren over SDG's en ze formeel onderdeel maken van hun beleggingsbeleid. Deze doelen kan iedereen begrijpen. Ze zijn bijvoorbeeld minder abstract dan esg-criteria. Bovendien ontstaat door deze doelen een gemeenschappelijke taal waardoor overheden, eindbeleggers en vermogensbeheerders beter met elkaar kunnen communiceren.’

Lees meer en download het rapport via de website van VBDO