Elk jaar in oktober vindt in Eindhoven de negendaagse Dutch Design Week (DDW) plaats. Het grootste designevenement van Noord-Europa presenteert werk en concepten van ruim 2600 ontwerpers aan meer dan 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

DDW onderscheidt zich van andere designevenementen door zich te concentreren op ontwerpen voor de toekomst. Hoewel tijdens het evenement alle denkbare disciplines en aspecten van design aan bod komen, ligt de nadruk op experiment, vernieuwing en cross-overs. Bijzondere aandacht gaat jaarlijks uit naar werk en ontwikkeling van jong talent.

Thema: If not us, then who?

Vrijwel alles in de wereld is of wordt ontworpen. Dat biedt kansen, maar geeft ook een enorme verantwoordelijkheid; aan de ontwerpers, maar ook aan de beleidsmakers, opdrachtgevers, gebruikers en overheden. De wereld is van ons allemaal. Directeur Martijn Paulen licht de rol van de ontwerpers toe: ‘Ontwerpers bedenken oplossingen, creëren innovaties, zijn vooruitstrevend, maken zaken tastbaar en functioneel. Ze kijken op een unieke manier naar hun omgeving en de wereld. “Hoe kan het anders, hoe kan het beter?” Op die vragen hebben ontwerpers steeds weer authentieke en verrassende antwoorden. Het is aan ons allemaal om deze creatieve oplossingen te omarmen en te stimuleren, dus ook aan jou. If not you, then who? Samen bepalen we hoe de wereld eruitziet. Wij zijn allen aan zet; If not us, then who?’

Programma

Verspreid over zo’n honderd locaties in Eindhoven, organiseert en faciliteert DDW onder andere tentoonstellingen, lezingen, prijsuitreikingen, netwerkbijeenkomsten, debatten en festiviteiten.

Bekijk het programma via de website van DDW. 

Clean Revolution, Dutch Design for a better world

Een expositie die je niet mag missen is Clean Revolution. Daar zie je prachtige voorbeelden van Nederlands design. Van tassen van koeienmagen tot leer van palmbladeren. Van sneakers met een zool van gerecyclede kauwgum tot houten fietsen. Bekijk de projecten van veertig designers die bijdragen aan de circulaire economie.