De Postcode Lottery Green Challenge is weer van start gegaan: een internationale competitie waarbij ondernemingen € 500.000 kunnen winnen met hun duurzame ondernemingsplan. Het is de twaalfde editie van deze wedstrijd, die inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste duurzaamheidscompetities ter wereld.

Duurzame ondernemers hebben tot en met 1 juni de kans om hun plan in te zenden. Dit kan via www.greenchallenge.info. Halverwege juli maakt de jury de 25 genomineerden bekend en op 13 september van dit jaar zal in Amsterdam de winnaar gekozen worden. Die mag de hoofdprijs van € 500.000 in ontvangst nemen. Voor de nummer twee is een prijs van € 200.000 euro beschikbaar en nummer drie tot en met vijf krijgen € 100.000. Ook ontvangen alle finalisten coaching van experts om hun kansen op de markt te vergroten.

Vorig jaar won de start-up EarthEnable uit Rwanda de eerste prijs met een duurzaam alternatief voor cement. “Veel mensen in ontwikkelingslanden leven op zandvloeren. Dit zijn broedplaatsen voor ziekten. Bovendien is het niet comfortabel. Cement is het enige beschikbare alternatief, maar dat is duur en niet duurzaam”, aldus Gayatri Datar van EarthEnable.  De duurzame vloeren zijn gemaakt van lokale, natuurlijke materialen en worden afgedicht met een plantaardige olie. Ze zijn 75 procent goedkoper dan cement en de CO2-uitstoot ligt 90 procent lager dan bij de productie van een cementvloer.

Onder de finalisten was toen ook een Nederlandse inzending: Lightyear. Dit is een spin-off van het Solar Team Eindhoven dat twee prijswinnende prototypes maakte van familieauto’s op zonne-energie.