Hoe zorg je ervoor dat er geen plastic meer vanuit de rivieren de zee instroomt? En kunnen we een milieuvriendelijke batterij ontwikkelen om duurzame energie op te slaan? Op deze vragen hebben de Nederlandse start-ups AquaBattery en The Great Bubble Barrier het antwoord en daarom staan ze in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge.

Op 13 september nemen zij het op tegen Algiknit uit de Verenigde Staten, LettUs Grow uit de UK en Reverse Resources uit Estland. Uit 845 ingestuurde businessplannen koos de jury deze vijf start-ups als meest innovatieve en impactvolle ondernemingen in de strijd tegen klimaatverandering. Waar het ze allemaal om te doen is? De hoofdprijs van € 500.000. Maar geen van de finalisten gaat met lege handen naar huis. De runner-up wint € 200.000, de overige drie finalisten krijgen ieder € 100.000.

The Great Bubble Barrier

Zeezeilster Anne Marieke Eveleens (29), medeoprichter van The Great Bubble Barrier, vertegenwoordigt de Amsterdamse start-up in de finale. Ongeveer 80% van het plastic in de zee stroomt via rivieren de oceaan in. Om de plastic soep aan te pakken heeft The Great Bubble Barrier een luchtbellenscherm voor rivierbeddingen ontwikkeld dat plastic afvangt voordat het in zee terecht komt. Deze vinding perst lucht onder hoge druk door een geperforeerde buis op de rivierbodem. Hierdoor ontstaat een gordijn aan luchtbellen dat zowel de stroom van plastic afval aan het wateroppervlak als de zwevende microdeeltjes onderwater blokkeert. Langs het luchtbellengordijn drijft het plastic naar de waterkant waar het wordt afgevangen voor recycling.

AquaBattery

De tweede finalist is Emil Goosen (29), medeoprichter van AquaBattery. Deze spin-off van TU Delft heeft de ‘Blue Battery’ ontwikkeld, een energieopslagsysteem dat werkt op basis van water en tafelzout. Het heeft geen chemische reactie nodig om energie op te slaan en vrij te geven. De innovatie biedt daarmee een veilige en duurzame oplossing voor het opslaan van energie uit hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Het duurzaam kunnen opslaan van de groeiende hoeveelheid hernieuwbare energie is essentieel voor de transitie naar duurzame energie. De veiligheid en de schaalbaarheid van de Blue Battery, maakt het opslagsysteem geschikt om in de bebouwde omgeving te plaatsen. Daarmee onderscheidt het zich van andere energieopslagsystemen.

Meer lezen

Lees meer over de andere finalisten op de website van de Nationale Postcode Loterij.