Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een auto ontworpen waarmee ze aantonen dat auto’s ook kunnen bijdragen aan de circulaire economie.

De door hen ontworpen tweepersoonsauto met de naam Noah weegt slechts 350 kilo en is bedoeld voor in de stad. De modulaire batterijen geven een actieradius van 240 kilometer en door een vermogen van 15 kilowatt kan Noah een topsnelheid van 100 kilometer per uur halen.

Eerste circulaire auto

Het 22-koppig studententeam met leden uit negen verschillende studierichtingen werkte sinds juni 2017 aan het concept en heeft naar eigen zeggen de eerste circulaire auto ter wereld ontwikkeld. Noah is de vierde auto van de TU Eindhoven. Isa reed alleen op duurzame brandstof, opvolger Nova kreeg recyclebare onderdelen en Lina was elektrisch en volledig biobased samengesteld. Noah is weer een stukje verder geëvolueerd: het chassis, de carrosserie en het interieur bestaan volledig uit natuurlijke materialen. De studenten bedachten een nieuw materiaal: een combinatie van biocomposiet (vlas) en bioplastic gemaakt van snijafval van suikerbieten. De panelen die hiervan worden gemaakt zijn ongeveer net zo sterk als aluminium en voor recycling goed te scheiden zodat de grondstoffen afzonderlijk kunnen worden hergebruikt.

Noah is dus allesbehalve een reguliere auto. Toch zou dat niet te merken moeten zijn, want de studenten kozen ervoor om de auto aan te laten voelen als een ‘gewone’ auto. Consumenten die graag in een Noah hun boodschappen willen doen, hebben echter pech. De auto wordt niet verder ontwikkeld voor verkoop. Het is volgens de TU een proof of concept: het bewijs dat het nu al mogelijk is om een compleet recyclebare auto te maken van lokaal beschikbare afvalproducten.

Roadtrip

Noah blijft niet in de garage van de universiteit staan, de auto moet deze zomer op roadtrip door Europa om aandacht te vragen voor het belang van de circulaire economie. Vanaf juni willen de studenten op bezoek bij autofabrikanten, ambassades en universiteiten om hun boodschap over te brengen en kennis over de circulaire auto te delen.

Meet Noah, world's first circular car