Jockin Arputham, de oprichter en inspiratiebron van Slum Dwellers International (SDI), heeft de Sarphati Sanitation Award for Life Time Achievement 2019 gewonnen.

De Sarphati Sanitation Award for Life Time Achievement is in het leven geroepen voor mensen die een bijzondere bijdrage leveren aan het verbeteren van de sanitaire omstandigheden voor mensen over de hele wereld. Op dit moment hebben 2,4 miljard mensen over de hele wereld geen basis sanitaire voorzieningen. Hoewel Dr. Sarphati in het midden van de 19e eeuw de situatie radicaal verbeterde met duurzame sanitaire oplossingen, staan we nog steeds voor veel uitdagingen. 

Wereldwijde beweging 

SDI is een beweging van meer dan een miljoen sloppenwijkbewoners uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Jockin Arputham leerde duizenden mensen over de hele wereld hoe je door samen te werken grote veranderingen voor elkaar kunt krijgen. Meer dan veertig jaar vocht Arputham voor de rechten van sloppenwijkbewoners.
'Mede dankzij de bouw van 22.000 toiletten in Mumbai kreeg Arputham zijn geuzennaam 'toiletman'. De projecten die hij initieerde, waren vooral gericht op huisvesting en hygiëne. Geld en faciliteiten kwamen van sponsors en overheden of uit spaarprogramma's van bewoners. De uitvoering bleef in eigen handen met bedrijfjes zonder winstoogmerk,' schreef dagblad Trouw in een artikel over zijn overlijden.
Een kleine beweging groeide uit tot een wereldwijde beweging die tegenwoordig aanwezig is in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Bewoners zorgen dat sloppenwijken opgewaardeerd worden en werken aan meer inclusieve steden, economieën en politieke systemen.

Prijsuitreiking 

De prijs wordt postuum uitgereikt tijdens de openingsceremonie van de Amsterdam International Water Week op maandag 4 november in de RAI in Amsterdam. Meer informatie over de Sarphati Award en de prijsuitreiking staat op de website van Aqua for All