De jurering voor Zakenvrouw van het jaar is weer in volle gang. Op 20 maart wordt de prijs voor de 36ste keer uitgereikt aan een bijzondere zakenvrouw. De zogenaamde Prix Veuve Clicquot heeft als doel vrouwelijk ondernemerschap en vrouwelijk management te stimuleren. Het is Werelddoel nummer 5: Gelijke rechten voor mannen en vrouwen en empowerment van vrouwen en meisjes.

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren


Ook in Nederland blijft dat nodig. In ons land verdienden vrouwen in 2014 gemiddeld per uur 16 procent minder dan mannen. Vergeleken met andere EU-landen staat Nederland hiermee onder de middenmoot. Er zijn relatief weinig vrouwen in managementposities vergeleken met andere EU-landen. Nederland scoort echter goed op het aandeel vrouwen in het nationale parlement en lokale overheden.

In de afgelopen 35 jaar heeft de Prix Veuve Clicquot een bijzondere en prestigieuze positie verworven en bijgedragen aan een positieve waardering van vrouwelijk ondernemerschap. In 2016 viel de eer te beurt aan Vivienne van Eijkelenburg, topvrouw van Difrax. Onder haar leiding groeide het kleine familiebedrijf uit tot een internationaal miljoenenbedrijf. Bovendien roept zij vrouwen op lef te tonen, zichzelf te blijven ontwikkelen en niet bang te zijn om te falen.