We kijken terug op de bijzondere videocampagne 17 doelen die je deelt, die de 17 Global Goals for Sustainable Development meer bekendheid moet geven in Nederland. Maar liefst 200.000 mensen bekeken sinds de start op 15 september via Facebook de video’s met kinderen in de hoofdrol. De filmpjes zijn op scholen besproken, in verschillende radioprogramma’s te horen geweest en er reed zelfs een heuse 17 doelen die je deelt-auto rond. Prinses Laurentien kwam op de slotdag langs om te horen wat de ideeën van de kinderen zijn en wilde graag helpen om deze verder onder de aandacht te brengen.

Een beetje spannend vonden ze het wel: de kinderen uit de campagne en de ouders en begeleiders die met hen meegekomen waren. Eerder al mochten een paar kinderen drie CEO’s aan de tand voelen, en nu kwam Prinses Laurentien speciaal langs om naar de ideeën van de hoofdrolspelers te luisteren. Naast haar inzet op het gebied van duurzaamheid en natuurbescherming, is ze namelijk ook oprichter van de Missing Chapter Foundation. De stichting neemt de stem van kinderen serieus en brengt het gesprek op gang tussen besluitvormers en kinderen over actuele dilemma’s en vraagstukken.

Kinderen aan het woord
Maurits Groen, die het gesprek leidde, liet de kinderen eerst een voor een aan het woord over hun Werelddoel. Zo vertelde Lot: ‘Zonder eten kun je weinig bereiken’, Bert vond dat iedereen toegang tot kennis moet krijgen, ‘zodat je een eigen mening kunt vormen’, Grace hoopt op een goede en schone stad en Nout vertelde dat je goed moet samenwerken voor de doelen, net als met voetballen: ‘dan kun je sneller winnen en sneller scoren.’

Wat er met de filmpjes moet gebeuren
Laurentien van Oranje luisterde aandachtig en vertelde de kinderen op haar beurt hoe ze zelf geïnspireerd raakte iets te veranderen in de wereld. En hoe ze vervolgens, samen met kinderen, in gesprek ging met de bazen die de beslissingen nemen. De prinses vroeg de kinderen wat ze wilden dat er met de filmpjes gebeurt. ‘Dat heel veel mensen het zien’, ‘Dat iedereen zegt: we moeten de doelen bereiken’, ‘Dat mensen gaan nadenken: dit kan ik gaan doen om het te verbeteren’, antwoordden de kinderen. Ze hoopten dat de prinses hierbij kan helpen.

Hulp van Missing Chapter Foundation
De kinderen kregen een aantal goede tips van de prinses. Dat het niet alleen belangrijk is om in gesprek te gaan met de beslissers van organisaties, maar ook om goede afspraken te maken vooraf. ‘Vertel ze dat jullie alleen langskomen als ze van tevoren vertellen wat ze met jullie ideeën gaan doen. Anders zeggen ze: wat schattig en wat leuk. Maar gaan ze weer gewoon verder.’ De prinses nodigde de kinderen uit om hun verhalen en ideeën te delen met de bedrijven in het netwerk van de Missing Chapter Foundation. Een prachtige handreiking die ongetwijfeld een mooi vervolg krijgt.

Blijf de filmpjes naar hartenlust delen - en ga dan aan de slag!

Vervolg videocampagne 17 doelen die je deelt
17 doelen die je deelt begint weer aan een nieuwe fase. Via de site kun je de filmpjes blijven bekijken en delen, en op de hoogte blijven hoe Nederland ervoor staat bij het realiseren van deze Werelddoelen. Anne-Marie Rakhorst, initiatiefnemer van de campagne: ‘Ik wilde Nederland ontzettend graag kennis laten maken met de Werelddoelen die de Verenigde Naties opstelden. En die ervoor moeten zorgen dat de wereld gezonder, eerlijker en veiliger wordt voor iedereen. Blijf de filmpjes dus naar hartenlust delen. Gebruik ze in je presentaties, om mensen in je organisatie bij de Werelddoelen te betrekken, je bedrijf richting te geven – noem maar op. En ga dan aan de slag!’

Meer informatie over de campagne of wil je de filmpjes bekijken? Ga dan naar www.17doelendiejedeelt.nl.