Hogescholen bieden vanaf februari een afstudeerexpeditie Circulaire Economie aan. Dit traject zal als pilot draaien in Drenthe, Friesland en Groningen. Het afstudeertraject staat geheel in het teken van het icoonproject ‘Circulaire Woning’ uit de transitieagenda’s Circulaire Economie die in januari werden gepresenteerd aan staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.

Hogescholen in Nederland pakken de handschoen direct op

In samenwerking met Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) te Meppel en Het Groene Brein bieden Nederlandse hogescholen een landelijke groene afstudeerexpeditie aan, waarin studenten samenwerken aan de implementatie van het icoonproject Circulaire Woning: product-as-a-service, een concrete case uit de transitieagenda’s Circulaire Economie.

Product as a service

Studenten onderzoeken in deze afstudeeropdracht hoe een woningbouwcorporatie woningen kan gaan renoveren die energiezuinig zijn en waarbij alle apparaten in huis worden aangeboden via het model van product-as-a-service. De gedachte daarbij is dat de gebruiker het product niet bezit, maar betaalt voor het gebruik. In de theorie ligt dan ook de energierekening voor deze apparaten niet meer bij de gebruiker. Dit levert een model op met een incentive voor producenten om een optimale gebruiksduur en laag energiegebruik te realiseren. Hiermee worden het grondstoffengebruik en de CO2-uitstoot teruggedrongen en krijgen huurders mooie apparaten voor een betaalbare prijs. Zo gaan het omlaag brengen van CO2-uitstoot, het terugdringen van grondstoffengebruik en het verbeteren van de leefkwaliteit hand in hand.

Meer informatie leest u op de website van Het Groene Brein.