Online platform Duurzaamheid.nl gaat dit najaar voor het eerst ook offline. In november met een eerste expertmeeting. En in september kwamen ongeveer 20 vrouwen, actief op heel verschillende duurzame thema’s, samen om te eten, te horen over elkaars vernieuwende projecten en om vragen uit het netwerk op te lossen. Met presentaties van onder anderen Louise Vet, Natasja van den Berg en Anne-Marie Rakhorst, die het initiatief nam voor het diner. Het leverde veel inzichten op. Over drie ervan kun je hieronder verder lezen en luisteren.

Hoe meet je sociale impact?
Hoe meet je de (sociale) impact van je bedrijf? Expert Annette van Waning, hoofd CSR bij Vebego en directeur van Vebego Foundation, is open over de zoektocht naar een goede meetmethode. Facilitaire dienstverlening is bij uitstek mensenwerk; hoe laat je zien welke toegevoegde waarde je als onderneming op het sociale vlak hebt? Die zoektocht kun je volgen via het online radioprogramma People Power op New Business Radio. Presentator Glenn van der Burg spreekt Annette maandelijks over het proces, de voortgang en de ups en downs in het traject. Regelmatig schuiven ook andere gasten aan, zoals Lara Muller, die Vebego helpt bij de ontwikkeling en toepassing van de methode.Die aflevering is hier terug te luisteren.

Poep als Nationaal Icoon?
Expert Louise Vet (directeur NIOO-KNAW en hoogleraar evolutionaire ecologie) en haar team zijn in de running om een van de drie Nationale Iconen te worden. Een prijs die de regering op 18 oktober uitreikt aan duurzame, innovatieve technologieën op het gebied van water, energie, voedsel, mobiliteit en gezondheid. In de afgelopen jaren onderzocht het team van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) hoe we eco-technologie met algen in kunnen zetten voor waterzuivering. Algen blijken waardevolle en schaarse grondstoffen als fosfor uit sanitair afvalwater te kunnen winnen. Ook kunnen ze tegelijk medicijnresten en ziekteverwekkers afbreken. En als deze grondstoffen ook nog eens door middel van vacuümtoiletten verzameld worden, levert dat extra geconcentreerde grondstoffen op, terwijl er vijf tot tien keer minder water nodig is. In plaats van afval wordt poep dus ‘goud’. ‘Met als businesspartner: de natuur,’ aldus Louise Vet.

Pitch finalist Nationaal Icoon 2016: Poep is Goud

Vrouwelijk leiderschap verandert India
In India is het sinds 1992 bij wet verplicht een derde, en soms zelfs de helft, van de zetels van dorpsraden voor vrouwen te reserveren. Het blijkt een krachtige manier om een stille revolutie te ontketenen in een land waar vrouwen doorgaans als minderwaardig worden gezien. Natasja van den Berg vertelt over The Hunger Project, een programma dat Indiase vrouwen intensief traint op het gebied van leiderschap. Het is de bedoeling dat de vrouwelijke leiders zo kennis en vaardigheden opdoen en het zelfvertrouwen krijgen om hun invloed daadwerkelijk te gebruiken. Het vrouwenquotum zorgt overigens niet alleen voor een meer gelijkwaardige positie van vrouwen; vrouwen blijken ook eerder geneigd andere beslissingen te nemen als ze eenmaal verkozen zijn. Waar mannen over het algemeen eerder de nadruk leggen op bijvoorbeeld infrastructuur, richten vrouwen zich vaak meer op de realisatie van primaire behoeften als gezondheidszorg en armoedebestrijding. In het NPO-radioprogramma ‘Dit is de nacht’ hoor je Natasja over deze bijzondere ontwikkeling in wat ze ‘de grootste democratie ter wereld’ noemt.