Eind 2019 verhuisde Triodos Bank naar haar nieuwe kantoor. Niet zo maar een kantoorpand, maar een volledig duurzaam en circulair gebouw. Het kantoor is te vinden op het groene Landgoed De Reehorst nabij Zeist en is ontwikkeld met de visie dat natuur, cultuur en economie met elkaar in balans moeten zijn. Dit heeft geresulteerd in een energie-neutraal gebouw, gebouwd met duurzame materialen en een demontabele, hybride houtconstructie. Het door RAU Architecten ontworpen pand werd door Architectenweb uitgeroepen tot kantoorgebouw van het jaar 2019.

Triodos Bank groeit. En dus was er behoefte aan een groter kantoorpand. Hoewel een bestaand pand, gezien de vele leegstand van kantoorpanden, eigenlijk de voorkeur had, werd uiteindelijk de keuze gemaakt om voor nieuwbouw te gaan. Maar dan wel op een zo duurzaam mogelijke manier. Triodos ziet haar nieuwe locatie als dé werk- en ontmoetingsplek voor iedereen die geld als middel ziet om positieve impact te genereren. Eind november 2019 werd het gebouw in  gebruik genomen door Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management.

Triodos Bank op landgoed De Reehorst is een ideale werk- en ontmoetingsplek voor iedereen die geld als middel ziet om positieve impact te genereren.

Houten Lego-bouwsel

Het gebouw, dat een oppervlakte heeft van bijna 13.000 m², is als een Lego-bouwsel in elkaar gezet en kan desgewenst dus ook weer uit elkaar worden gehaald en worden verplaatst. De drie torens van twee, drie en vijf verdiepingen zijn gebouwd met een duurzaam houten constructie, afgedekt met groene daken en omhuld met een volledig glazen gevel. 

Licht, lucht en water in het kantoor worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Mede dankzij de toepassing van een warmte- en koudeopslag, het gebruik van ruim 3.000 m2 zonnepanelen en de plaatsing van 120 slimme, bi-directionele laadpalen is het kantoor energieneutraal. Binnen in het kantoor is weinig afwerking. Er is gekozen om zo min mogelijk te werken met gipsplaten, verf of behang. Hout voert de boventoon.

Circulariteit als uitgangspunt

De circulariteit van het gebouw gaat verder dan de uit elkaar te halen houten constructie. Zo is er bijvoorbeeld gekozen om geen druppel water te verspillen. Regenwater voedt eerst het groene dak. Vervolgens wordt het water gebruikt om de toiletten door te spoelen. Het resterende water gaat naar de vijvers op het terrein. Hiermee is het gebouw onderdeel geworden van de lokale waterkringloop.

Met de oplevering van dit bijzondere project is een internationaal voorbeeld neergezet op het gebied van duurzaamheid.

Duurzame mobiliteit

De hoofdingang van het gebouw bevindt zich aan de zijde van het station Driebergen-Zeist. Dit om te stimuleren dat zoveel mogelijk bezoekers en medewerkers het openbaar vervoer gebruiken. Fietsen kunnen eenvoudig onder het gebouw gestald worden. De met zonnepanelen overdekte parkeervoorziening is uitgerust met 120 slimme laadpalen. Het laadplein bij het kantoor van Triodos is (voor nu) het grootste laadplein ter wereld. Elektrische auto's kunnen zowel opladen als stroom leveren aan het net.

Voor iedereen die denkt ‘in zo’n gebouw wil ik ook wel eens een dagje werken’ is er goed nieuws: een deel van de begane grond van het nieuwe kantoor is ingericht als een ontmoetings- en werkplek waar iedereen welkom is.