Bestuursvoorzitter Aukje Kuypers van technisch dienstverlener Kuijpers is uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2018. In Amsterdam ontving ze de prestigieuze prijs uit handen van Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De jury stond onder leiding van Annemarie Jorritsma en bestond verder uit onder anderen Hans de Boer (voorzitter VNO-NCW) en Elske Doets (Zakenvrouw van het Jaar 2017).

De zogenaamde Prix Veuve Clicquot heeft als doel vrouwelijk ondernemerschap en vrouwelijk management te stimuleren. Van kandidaten wordt dan ook verwacht dat ze een rolmodel zijn voor andere vrouwen. Andere criteria zijn gebleken leidinggevende kwaliteiten, visie op ondernemen en ondernemerschap, financiële verantwoordelijkheid en MVO. 

Vrouwelijk ondernemerschap stimuleren

Het belang van het stimuleren van vrouwelijk management en ondernemerschap werd begin maart nog maar eens onderstreept toen het CBS-rapport over de SDG’s verscheen. Nederland komt met 26 procent vrouwen in managementfuncties laag uit, in vergelijking met andere Europese landen.

Sinds Kuypers in 2013 aantrad als bestuursvoorzitter van het familiebedrijf is het aantal vrouwen daar flink toegenomen. Zelf geeft ze in het vakblad CoBouw aan dat ze vermoedt dat dit te maken heeft met de toenemende activiteiten rond de energietransitie. ‘Dit maatschappelijke vraagstuk trekt vrouwen aan. Vrouwen houden ook van puur technische vraagstukken, maar denken veel meer na over de vraag wat je er maatschappelijk mee kunt bereiken. Nu we als branche en bedrijf onze maatschappelijke rol beter uitdragen, is ons bedrijf aantrekkelijker voor vrouwen.’ Ze vult aan dat ze groot voorstander is van andersdenkenden binnen haar organisatie: ‘Dus niet alléén meer vrouwen. Ik pleit voor meer designers, mensen uit de kunstwereld, jong, oud, vrouw en man. Als je al deze doelgroepen goed vertegenwoordigt in je bedrijf, dan kun je meer bereiken.’ 

Voorgangers

Het is de 37e keer dat de titel Zakenvrouw van het Jaar wordt toegekend. Onder anderen Marlies Dekkers, Meiny Prins, Anne-Marie Rakhorst en Vivienne van Eijkelenborg gingen Kuypers voor.