Adrien olichon y XD lhp51og unsplash
Tegenlicht logo

Als we toch honderden miljarden gaan uitgeven om de economische crisis te bestrijden, kunnen we dat geld dan ook meteen gebruiken om de omslag te maken naar een duurzame economie met veel minder CO2 uitstoot? De crisis als kans voor een schonere toekomst. Hoe doen we dat? Op zondag 10 mei zendt de VPRO om 22:15 een nieuwe aflevering van Tegenlicht uit: ‘Duurzaam: nu of nooit’.

Over 'Duurzaam: nu of nooit'

De klimaataanpak staat in veel landen op ‘pauze’ en ook de VN heeft twee belangrijke klimaatbijeenkomsten uitgesteld. Maar kunnen wij ons deze pauze wel veroorloven? De coronacrisis brengt alle klimaatverdragen in gevaar, maar kan ook juist mogelijkheden bieden, als het zou lukken om investeringen om de coronacrisis te bestrijden te koppelen aan vergroening. De kansen voor snelle verduurzaming en CO2 reductie zijn enorm, als we denken aan de honderden miljarden euro’s die regeringen nu uittrekken om de pandemie te bestrijden en het economisch systeem overeind te houden. In Nederland kun je de crisisinvesteringen koppelen aan het Urgenda-pakket, in Europa aan de Green Deal en globaal aan het Parijs Akkoord en Sustainable Development Goals (SDG's). Ook laat de coronacrisis - zoals eerder de financiële crisis - zien dat ingrijpende, op wetenschap gebaseerde noodmaatregelen uiteindelijk vrij makkelijk door burgers worden geaccepteerd.

Hoe gaan we de vrijgekomen miljarden gebruiken om de wereldeconomie overeind te houden en onze globale klimaatproblematiek voorgoed te tackelen? We moeten veranderen, we kunnen blijkbaar ook veranderen, maar hoe gaan we dat duurzaam doen?

Deze vragen staan centraal in VPRO Tegenlicht: Duurzaam nu of nooit.

Tijdens deze aflevering van Tegenlicht komen o.a. de volgende experts aan het woord:

  • Marjan Minnesma, directeur Stichting Urgenda
  • Bas Eickhout, lid van het Europees Parlement namens De Groenen/Vrije Europese Alliantie
  • Tom Rivett-Carnac, co-auteur ‘The Future We Choose’
  • Joyeeta Gupta, hoogleraar Climate Change Law & Policy, Vrije Universiteit Amsterdam

Regie door Rob van Hattum
Research: Soraya Pol
Productie: Olivier Schuringa
Eindredactie: Bregtje van der Haak & Doke Romeijn

Tegenlicht terugkijken

De aflevering 'Duurzaam: nu of nooit' is hier terug te kijken.

Deel dit artikel op social media