Header NK Tegelwippen
NK Tegelwippen

In maart 2022 start het jaarlijkse NK Tegelwippen. Meer dan veertig gemeenten door heel Nederland gaan tijdens het NK Tegelwippen 2022 de strijd met elkaar aan: welke gemeente verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen? Gedurende het NK Tegelwippen worden in heel Nederland tegels vervangen door groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten.

Het NK Tegelwippen wordt in 2022 voor het derde jaar op rij georganiseerd. Op dit moment is de precieze startdatum van de competitie van 2022 nog niet bekend.

Tegels vervangen door groen is een manier om ons land aan te passen aan klimaatverandering. Groen werkt als een spons en koelelement tegelijk in perioden van droogte en hitte.

voormalig minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat)

NK Tegelwippen 2021: een terugblik

In 2021 was het NK Tegelwippen een groot succes. In totaal wipten Nederlanders ruim 1,5 miljoen tegels en werd 14 hectare vergroend. Omgerekend zijn dat zo'n 28 voetbalvelden. De gemeente Den Haag verving effectief de meeste tegels door groen, in totaal 201.334, en won daarmee De Gouden Schep.

Barbara Visser, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, was blij met het succes van het NK Tegelwippen 2021. 'Dank aan al die Nederlanders die het afgelopen halfjaar hun tegels hebben verruild voor groen. Daarmee maken we Nederland groener en klimaatbestendiger. Er zijn meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt. Dat is echt een prachtig resultaat! (…) En voor de andere deelnemers of mensen die ook hun tuin willen vergroenen: volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen tijdens het NK Tegelwippen 2022.'

Deel dit artikel op social media