Tijdens de grootschalige renovatie van het hoofdkantoor van a.s.r. werken 2800 medewerkers en 350 bouwvakkers veilig samen. Doordat de renovatie in fases wordt uitgevoerd kunnen de medewerkers gewoon door blijven werken.

In 2009 besloot de verzekeraar om alle bedrijfsonderdelen in één pand onder te brengen. Tot die tijd werkten medewerkers op 15 locaties verspreid door Nederland. Door voor één centrale locatie te kiezen zouden de huisvestingskosten omlaag worden gebracht en zou de eenheid binnen het bedrijf versterkt worden. Er werd gekozen voor renovatie van het hoofdkantoor aan de Archimedeslaan in Utrecht. Nieuwbouw zou duurder zijn geweest en zou bovendien leegstand hebben veroorzaakt. Het vernieuwde pand is volledig ingericht op het Nieuwe Generatie Werken (NGW) en voldoet aan de hoge duurzaamheidsambities van de verzekeraar. Het gebouw ondersteunt nu de bedrijfscultuur waarin samenwerking, openheid en flexibiliteit centraal staan.  

Gouden Kikker Award 14 Team V Architectuur 720p

Transformatie
Het kantoor van a.s.r. is met 85.000 m2 een van de grootste kantoorgebouwen in Nederland en stamt uit het begin van de jaren zeventig. Een belangrijk uitgangspunt van a.s.r. is een duurzaam kantoor. Het nieuwe kantoor zal vijftig procent minder energie gebruiken dan de oude kolos. Materiaal en meubilair werd zoveel mogelijk hergebruikt. De vergadertafels in het pand zijn gemaakt van eigen hout van Landgoed De Utrecht.

Er zijn verschillende soorten werkplekken. Van afgesloten belplekken en stilteruimten, tot loungehoeken en overlegzitjes. Door de glasgevel en de grote open ruimten in het gebouw komt er heel veel daglicht naar binnen. De groene buitenruimten maken het gebouw extra aantrekkelijk. Op de etages kunnen medewerkers op verschillende plekken naar buiten in een met glas overdekte wintertuin en van daaruit door naar een groot dakterras met planten en bomen. Medewerkers kunnen er aan grote houten tafels werken. Vergaderen kan ook in het transparante vergadercentrum dat in de kelder is ontwikkeld. Met uitzicht op helmgras waan je je in de duinen.

BREEAM
In het Programma van Eisen stelde a.s.r. een concrete duurzaamheidsambitie: energielabel A en streven naar BREEAM ‘Excellent’. Er is gekozen voor duurzaam materiaalgebruik, een lage milieubelasting en een hoge gebruikskwaliteit. Tijdens de renovatie wordt het gebouw aangepast aan de huidige eisen zoals centrale daglichttoetreding en comfortabele en duurzame klimaatplafonds met maximaal gebruikerscomfort. Opvallend is de dubbele gevel die de functie van klimaatbuffer heeft. In de zomer wordt de overtollige warmte voordat die het gebouw inkomt afgevoerd via een ingenieus ventilatiesysteem en in de winter wordt koude langs de gevel voorkomen door de zonnewarmte in de buffer te houden. Dit bespaart ontzettend veel energie. Het energielabel verbetert van G naar A. Het ontwerp van het gerenoveerde pand aan de Archimedeslaan heeft het BREEAM-certificaat Excellent behaald; het hoogst haalbare resultaat voor een bestaand kantoorgebouw. De volgende stap is dat het ‘echte’ certificaat wordt behaald. a.s.r. streeft ook daar het BREEAM Excellent-certificaat na, met energielabel A. Dit ligt goed op schema.

Feiten en cijfers

  • 20x meer complimenten dan klachten van de medewerkers en omgeving
  • Tevredenheidscijfer medewerkers na eerste ingebruikname is een ruime 8
  • Medewerkersbetrokkenheid is gedurende de renovatie met 53% gestegen 
  • Meer dan 90% van de medewerkers is zich bewust van en trots op de toegepaste duurzame aspecten in het gerenoveerde kantoor
  • Het project is op dit moment (3 maanden voor eindoplevering) precies op schema en onder budget

Bouwteam
Opdrachtgever: a.s.r. Nederland BV
Architect: Team V architectuur
Aannemer:  Ballast Nedam en Kuijpers Centrale Projecten
Bruto vloeroppervlak: Ca 85.000 m²
Programma: Renovatie van kantoorgebouw en de bouw van een nieuw ondergronds vergadercentrum. Ontwerp nieuwe entree, restaurant en kantoorvloeren.

Fotografie: Jannes Linders en Studio De Winter


Meer informatie over de verbouwing en de BREEAM-rapportage is te lezen in de bijlage.

a.s.r. renovatie