Op 1 juni, de Internationale Dag van het Kind, benoemt het ministerie van Buitenlandse Zaken 17 kinderen tot officiële Nederlandse ambassadeurs van de VN-Werelddoelen. De Nederlandse overheid vraagt op deze manier de kleine, grote denkers mee te denken over oplossingen om armoede, klimaatverandering en ongelijkheid de wereld uit te helpen. NEMO Science Museum in Amsterdam biedt deze denktank een eigen kantoor.

Kinderen van nu, leiders van de toekomst

In 2015 ondertekenden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties de 17 Werelddoelen (Global Goals for Sustainable Development). Doelen die ervoor moeten zorgen dat er wereldwijd een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Deadline voor deze Werelddoelen is 2030 en daarom kiest Nederland ervoor ambassadeurs te benoemen die het dan voor het zeggen hebben. Nederland is hiermee het eerste land dat kinderen deze bijzondere ambassadeursrol geeft. Hugo von Meijenfeldt is vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de implementatie van de Werelddoelen in Nederland. Hij zegt over de benoeming:
 
“Beslissingen die nu genomen worden, bepalen de toekomst van onze kinderen. In 2030 zitten zij zelf in de beleidskamers. Daarom is het belangrijk hun advies in te winnen over de dilemma's waarmee wij nu worstelen.”

17 ambassadeurs: 17 kinderen met een visie 

De 17 ambassadeurs zijn de hoofdrolspelers uit de campagne ‘17 doelen die je deelt’, een videocampagne over de VN-Werelddoelen die ondernemer Anne-Marie Rakhorst vorig jaar opzette. Deze kinderen, van 6 tot 15 jaar, denken stuk voor stuk veel na over de toekomst van de wereld en hebben concrete ideeën over hoe het anders of beter kan. Zoals Koos die stopte met het eten van pindakaas met palmolie, toen hij hoorde dat de productie ervoor zorgt dat orang-oetans steeds minder leefgebied hebben. Of Veerle die niet begrijpt waarom we nog steeds olie uit de grond halen, terwijl je ook schone energie kunt winnen uit zon en wind. Initiatiefnemer van de campagne Anne-Marie Rakhorst:
 
“Kinderen zijn onbevangen, originele denkers en optimistisch over de toekomst. Met hun open blik en grote rechtvaardigheidsgevoel komen zij beter dan volwassenen tot de kern van wat echt belangrijk is in de wereld.”

Programma 1 juni – Internationale Dag van het Kind

Naast de feestelijke benoeming van de 17 ambassadeurs, staat de gehele dag in het teken van kinderen en de Werelddoelen. Zo vertelt Internationale Kindervredesprijs-winnares Kehkashan Basu (16 jaar) hoe zij zich met haar organisatie Green Hope inzet om de wereld schoner achter te laten. Kehkashan was 12 jaar toen ze Green Hope oprichtte en heeft sinds die tijd duizenden kinderen gemobiliseerd om zwerfafval op te ruimen, bomen te planten en social media-campagnes op te zetten. Haar organisatie is inmiddels in tien landen actief. Ook mogen kinderen die dag Frank Elderson (directeur van De Nederlandsche Bank) het hemd van het lijf te vragen over de rol van geld bij het behalen van de Werelddoelen. Milouska Meulens, voormalig presentatrice van Het Jeugdjournaal, host de middag.

17 doelen die je deelt - 7 - Veerle
Over de campagne 17 doelen die je deelt 

Op 8 september vorig jaar lanceerde Anne-Marie Rakhorst de campagne 17doelendiejedeelt.nl. De campagne bestaat uit zeventien1-minuut durende videoportretten waarin kinderen hun visie op de wereld van 2030 delen. De campagne sluit aan bij de ‘Global Goals for Sustainable Development’, die de Verenigde Naties in 2015 opstelden. Doelen die ervoor moeten zorgen dat er een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Anne-Marie Rakhorst vindt dat de doelen in Nederland meer aandacht verdienen en initieerde daarom de campagne ’17 doelen die je deelt’. 17doelendiejedeelt.nl/prijsvraag