Kinderen werken aan hun ideale wereld in 20301

Een enorme stapel ideeën voor de Tweede Kamer en 53 enthousiaste kinderen: dat is de opbrengst van de 17 doelen jongerentop. Op woensdag 4 april 2018 gingen jongeren tussen de 8 en 18 jaar in NEMO Science Museum aan de slag met de uitdagingen waar Nederland voor staat.

Het evenement is onderdeel van de 17 doelen die je deelt-beweging, een initiatief van ondernemer en publicist Anne-Marie Rakhorst. Zij wil ervoor zorgen dat iedereen de Sustainable Development Goals (SDG’s) kent en dat Nederland al zijn kennis en talent inzet om deze belangrijke doelen te behalen in binnen- en buitenland. Kinderen staan daarin centraal omdat hun onbevangenheid, openheid en creativiteit helpen om met een open blik naar de vraagstukken te kijken. Rakhorst: ‘Kinderen zijn originele denkers en optimistisch over de toekomst. Met hun open blik en grote rechtvaardigheidsgevoel komen zij beter dan volwassenen tot de kern van wat echt belangrijk is in de wereld.’

Slimme oplossingen

Het doel van de jongerentop was dan ook om kinderen mee te laten denken over de grootste uitdagingen op het gebied van de zeventien SDG’s en slimme oplossingen te bedenken om Nederland duurzamer te maken. Onlangs bleek uit het CBS-rapport ‘Duurzame ontwikkelingsdoelen: de stand voor Nederland’ dat we goede stappen zetten, maar dat er ook nog grote aandachtspunten zijn. Vooral op het gebied van milieu, klimaat, energie en gelijkheid blijft ons land achter ten opzichte van de rest van Europa.

Inspiratie en ideeën

Dagvoorzitter Milouska Meulens, onder meer bekend van het Jeugdjournaal, begeleidde de deelnemers door een programma dat helemaal in het teken stond van de SDG’s. Zo leerden de kinderen tijdens een quiz van alles over de doelen in Nederland. En dat was soms best even schrikken: het merendeel had bijvoorbeeld niet verwacht dat Nederland slechts zes procent van de energie uit zon, wind en water haalt.

Kinderen werken aan hun ideale wereld in 20302

Lieneke Hoeksma van het CBS werd door kinderambassadeur Veerle aan de tand gevoeld en vertelde wat Nederland nog niet goed deed en waar we juist heel trots op mogen zijn. Maar het belangrijkste ingrediënt van de dag was natuurlijk het nadenken over oplossingen en daarvoor gingen de jongeren uiteen in vier groepen:

  • Kampioen groene energie
  • Stop voedselverspilling
  • Groene en eerlijke kleding
  • Weg met de plastic soep
Kinderen werken aan hun ideale wereld in 20303

Aan de slag

In de groepen werden de kinderen bijgepraat door een expert. Rob van Hattum van NEMO en de VPRO (energie), Peter Koppert van brancheorganisatie Modint (kleding), Judith van Heck van Imagro (voedselverspilling) en Janna Selier van de Plastic Soep Foundation vertelden wat de situatie op dit moment is binnen hun vakgebied en wat hun droom is voor 2030. Daarna gingen de kinderen brainstormen over oplossingen. En die hadden ze volop! Van robotvissen die plastic soep eten tot statiegeld op kleding om recycling te stimuleren. Van lessen over duurzaamheid op school tot een app die voor je bijhoudt wanneer je ingekochte voeding over de datum gaat en suggesties doet voor recepten om restjes op te maken. Ook hadden ze tips voor de overheid, bijvoorbeeld het openbaar vervoer goedkoper maken en plastic juist duurder.

Hoe verder?

In mei ontvangt de Tweede Kamer vanuit diverse hoeken, zoals bedrijfsleven, kennisinstituten en jongerenorganisaties, een reactie op het onderzoek van het CBS. Om de stem van de jongeren mee te nemen, wordt de input van de 17 doelen jongerentop opgenomen in een bijlage van dit rapport. Het is prachtig hoeveel ideeën de kinderen hebben voor een betere wereld en hoe vanzelfsprekend ze het vinden om zich hiervoor in te zetten. Als het aan hen ligt scoren we volgend jaar op alle vlakken beter!

Meer foto’s zien? Bekijk ze op de Facebook-pagina van 17 doelen die je deelt.

Kinderen werken aan hun ideale wereld in 2030
In september 2016 lanceerde Anne-Marie Rakhorst de campagne 17doelendiejedeelt.nl. De campagne bestaat uit zeventien 1-minuut durende videoportretten waarin kinderen hun visie op de wereld van 2030 delen.

De campagne '17 doelen die je deelt' sluit aan bij de Sustainable Development Goals die de Verenigde Naties in 2015 opstelden. Zeventien doelen die ervoor moeten zorgen dat er een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering.

In 2017 werden de zeventien hoofdrolspelers uit de video’s door het Ministerie van Buitenlandse Zaken benoemd tot Kinderambassadeurs voor de Werelddoelen. De aankomende jaren denken zij mee over oplossingen voor een eerlijke, veilige en schone wereld in 2030. Hiermee hebben zij een belangrijke stem gekregen die wordt gehoord in klaslokalen, bestuurskamers én de Tweede Kamer. NEMO Science Museum in Amsterdam biedt deze denktank een eigen kantoor.

Deel dit artikel op social media